Alla serveringar måste stänga kl 20:30

För att undvika en tredje coronavåg, så skärps restriktioner. Krogar, caféer och andra serveringar måste stänga senast klockan 20:30 från 1 mars. ”Detta oavsett om de serverar alkohol eller inte”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör på regeringens pressträff.

– Det gäller från 1 mars och tills vidare. Ingen bortre gräns som det ser ut just nu, sa generaldirektör Johan Carlsson på pressträffen i onsdags eftermiddag.

Den nya rekommendationen som nu går ut på snabbremiss föreslås gälla tills vidare. Stängningen gäller inte för avhämtning utan främst för sittande gäster.

Dessutom ska ett maxantal besökare i gallerior, affärer och gym införas. Var gränsen ska gå förhandlar just nu myndigheten med handelns branschorgan om, enligt Johan Carlsson.

Smittspridningen går åt fel håll och trängseln är för stor. Regeringen är beredd att använda den pandemilag som beslutats.
– Regeringen har förberett att stänga ner delar av Sverige, förhoppningsvis behövs inte det. Men det får inte förekomma någon trängsel, där har vi alla ett ansvar, sa statsminister Stefan Löfven (S).

Socialminister Lena Hallengren betonade att människor helst ska träffa sina närmaste under resor och på hemorten. Fler restriktioner kan komma att införas om det behövs.

Regioner kan lokalt stänga liftsystem i fjällen om smittspridningen inte minskar, enligt Folkhälsomyndigheten. Åre och Sälen har märkt ökning av antalet smittade under sportlovet. FHM betonar att överväga om resor är nödvändiga och att inte resa vid minsta symtom.

Senaste dygnet har 80 nya dödsfall rapporterats med covid-19 och totalt hade fram till i onsdags 12 793 personer avlidit i Sverige under pandemin. Sammanlagt har drygt 647 400 personer bekräftats smittade med viruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annonser