Alkoholförbudet på krogen förlängs

[UPPDAT] Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 på krogar och barer förlängs en dryg vecka till 24 januari. Det beslutar regeringen idag på grund av fortfarande hög smittspridning i samhället. /Nu över 10 100 dödsfall med covid-19 i Sverige.

Förbudet att servera alkohol efter 20:00 har gällt sedan julafton och skulle upphöra efter fredag 15 januari. Men nu meddelar socialminister Lena Hallengren (S) en dag före det går ut att det förlängs en dryg vecka.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Drugnews

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället. Vi har ett tryck på vården och vi behöver helt enkelt göra en mer samlad bedömning, säger hon till SVT.

Idag, torsdag, beslutar regeringen om att förlänga alkoholförbudet fram till och med söndag nästa vecka, den 24 januari, men socialministern utesluter inte att det kan komma att förlängas ytterligare.

Sedan tidigare finns ett förbud att servera alkohol efter klockan 22 på restauranger och barer som fortsatt gäller till i slutet av februari. Den hårt pressade krognäringen hade hoppats att en återgång av alkoholstoppet från klockan 20 till 22 skulle ge lite andrum och en del krogar hade redan börjat ta bokningar inför helgen.

Branschföreningen Visita är kritiska till att beskedet att förlänga stoppet kommer så sent.
– Vi har den största respekt för att vi måste hindra smittspridningen, absolut. Men att ensidigt ge sig efter en bransch så här är en ohållbar situation, säger vd Jonas Siljhammar till SR Ekot.

Regeringen vet att konsekvenserna är stora för näringen, men hänvisar till att läget är allvarligt och att det behövs ett aktuellt smittläge för att kunna beslut. Vad gäller alkoholförbudets effekter hittills, så säger socialministern att det är ett av flera som behövs för att ”åstadkomma mindre trängsel, mindre sociala både kontakter och rörelser och att det är ett av de beslut som vi menar krävs”.

I Sverige har hittills 518 783 personer bekräftats smittats av coronaviruset och nu över 10 100 smittade (10 185 personer i torsdags) har avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annonser