Liberal enighet om missbruksvård

Under ledning av förre socialministern Gabriel Romanus diskuterade Johan Pehrson, riksdagskandidat för Liberalerna, Niels Paarup-Pedersen, C-kandidat) och Lars Ströman, ledarskribent på Nerikes Allehanda vad som är en social och liberal missbrukspolitik.

Tonläget i debatten i RNS-tältet i Almedalen var tidvis högt, men i mycket vara de eniga, inte minst om behovet av förstärkt vård. Lars Ströman var mycket missnöjd med hur den svenska missbruksvården idag fungerar, eller snarare inte fungerar. Med konkreta exempel från Örebro berättade han hur långt det kan gå, trots att samhällets olika instanser vet om att det pågår ett missbruk.

Den hårdaste kritiken riktar han mot kommunerna.
– Kommunerna skiter i det. Det enklast man kunde göra var om staten tog över ansvaret för kostanden för missbruksvården. Läget skulle förändras inom några månader, sa Ströman.

Johan Pehrson var mycket tydlig med att konsumtionsförbudet ska behållas.
– Det ska varar förbjudet att använda narkotika om det inte är förskrivet, sa Pehrson.

Niels Paarup-Pedersen förklarade att även Centerpartiet idag står bakom det nuvarande lagstiftningen, men att partiet vill se en utvärdering av den förda politiken. Personligen ville ha att man skulle titta på hur andra länder hanterat narkotikapolitiken.
–  Titta på om de lagar vi har idag är bäst och titta på Portugal och den utveckling som varit där, sa Niels Paarup-Pedersen.

Johan Pehrson menade dock att narkotikapolitiken, inklusive vården, utvärderas hela tiden. Det viktiga enligt honom är att se till att människor inte börjar missbruka.

Alla tre verkade dock eniga om att fängelse inte var en lämplig påföljd för den som använder narkotika.
– Sex månaders fängelse infördes i straffskalan för att kunna ta prover. Jag tror inte att någon dömts till fängelse bara för att ha använt narkotika, sa Lars Ströman.

– Det är möjligheten att ingripa som är det viktiga påpekade Pehrson.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser