Fler razzior mot spritbussarna

Myndigheternas kontrolloperation ”Bus Stop” mot alkoholsmuggling från tyska gränsbutiker: 20-tal bussar kollades, 44 000 liter alkohol i beslag, 57 personer frihetsberövade, många ”falska” resenärer.

Det är främst i Helsingborg som tullverket i razzian förra veckan stoppade bussar fullastade med alkohol. Men även på några andra orter.
– I Helsingborg fanns flest utredare och annan personal och dit fördes misstänkta för förhör och där samlades beslag. Stämningen var relativt lugn när bussarna stoppades, flera av dem var proppfulla med alkohol, säger Katarina Brodin, pressinformatör på tullverket, till Drugnews.

Razziorna var inriktade mot ett tiotal bussbolag som misstänks anlita falska passagerare för att kunna föra in större mängder billig alkohol, som säljs vidare. Såväl till vuxna som till minderåriga.

Senare år har polis fått tips om hur falska turistbussar används för alkoholsmuggling till hela landet och hur låtsasresenärer anlitas. Insatsen i förra veckan gjorde tullen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten, Skattemyndigheten, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Del av alkoholbeslagen från Bus Stop-operationen. Foto: Tullverket
Del av alkoholbeslagen från Bus Stop-operationen. Foto: Tullverket

– Vi har noterat att de flesta av passagerarna tar emot olika slags sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag med mera. Flera av dem har också stora skulder hos Kronofogden., säger Bertil Östgård som varit nationellt ansvarig på tullen för operationen.

Hela 43 982 liter alkohol (varav nära 34 000 liter var starköl) beslagtogs från de bussar som stoppades. 57 personer greps och 46 av dem anhölls senare för bland annat alkoholbrott. 82 förundersökningar har nu inletts.

Östgård säger att mest uppseendeväckande under operationen var hur svårt det är för tullen att bevisa att syftet med alkoholinförseln inte är avsedd för privat bruk, utan för att illegalt sälja vidare.

Han beräknar att den omfattande alkoholsmugglingen leder till ”ett skattebortfall i miljardklassen” genom missade punktskatter och pengar från socialförsäkringssystem, löneskatter, sociala avgifter med mera.
– Verksamheten bidrar dessutom till att snedvrida konkurrensneutraliteten, genom att försvåra för de seriösa bussbolag som uppfyller alla formella krav för sin verksamhet, säger Bertil Östgård.

Annonser