Spritbussdomen: 18 av 19 åtalade fälls

Efter utdragen process i det s.k. Spritbussmålet, så har nu domen kommit från Linköpings tingsrätt. 18 av 19 åtalade i alkoholsmuggelligan fälls, strängaste straffet får bussbolagets ägare: 2,5 års fängelse.

Åtalet som väcktes i februari i fjol gällde bl a grov smuggling och grov olovlig alkoholförsäljning. Stora mängder billig EU-alkohol har förts in från tyska gränsbutiker och sålts vidare till uppköpare, langare och även nått ungdomar i Östergötland och andra ställen.

Med på bussresorna var personer som agerade målvakter och mot ersättning åkte med och vid kontroll var beredda att oriktigt uppge att de hade handlat för eget bruk.

Rättegången pågick i 16 dagar i november och nära 30 vittnen hördes.
Bussbolagets 51-årige ägare döms nu av tingsrätten till 2,5 års fängelse för grov smuggling. Tio andra åtalade döms till fängelse mellan 6 och 8 månader, de flesta av dem ”målvakter”.

Fem personer döms till villkorliga domar och böter. Endast en av de åtalade frikänns, det är en busschaufför som bara kört bussen i Danmark och Tyskland och inte bedöms säkert insett hur alkoholen senare lastades av vid olika stopp i Småland och Östergötland.
Samtliga åtalade hade nekat till brott.

Bussresorna åtalet gällde gjordes mellan 2012 och 2015 och varje resa betydde mellan 70 000 till 150 000 kronor i vinst. Under bara 22 resor beräknas alkohol motsvarande över 6 000 liter starksprit ha förts in och sålts vidare.
Enligt bevisningen i målet så kunde bara 46 smuggelresor fastställas.
– I verkligheten var säkert antalet smugglingsresor långt större än 46, säger Rolf Holmgren, f d lagman och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh uppger för Corren att hon är nöjd med tisdagens dom, även om hon yrkat på längre fängelsestraff för några åtalade. Bussägaren – som ses som huvudman i härvan – har dock gett sin advokat i uppdrag att överklaga domen. Han anser att det saknas bevis för fällande dom.

Målet är det hittills största i sitt slag om smuggling av alkohol med bussar från kontinenten. EU:s alkoholregler tillåter privatpersoner att föra med sig i praktiken hur mycket som helst och tullen har med bristande resurser svårt att kontrollera att det bara är för eget och familjens bruk.

Polisen i Östergötland har i samarbete med tullen följt upp vilka som ligger bakom smuggeltrafiken och hur alkoholen sprids vidare i landet. Varje vecka beräknas ett tjugotal bussar olagligt föra in 300 ton alkohol från Nordtyskland till Sverige som säljs vidare till vuxna och ungdomar. Det handlar om uteblivna skatter för staten på över två miljarder kronor de senaste åtta åren.

Riksdagspolitiker har motionerat om lagskärpningar för att stoppa de ”rullande Systembolagen”. Bland annat begär straffansvar för chaufförer och bussbolag för ”herrelös” alkohol som hittas i fordonen. Och översyn av hur många liter alkohol som egentligen ”eget bruk” bör omfatta.

Annonser