Arton dömda i spritbuss-härva

I måndags föll domarna i Göteborgs tingsrätt om stor alkoholsmuggling med bussar från tyska butiker till illegal vidareförsäljning på Västkusten. Tre huvudmän döms till fängelsestraff, 15 ”bussresenärer” döms för medhjälp.

De tre huvudåtalade döms till mellan 2,5 till tre års fängelse för grov smuggling av alkohol och organiserat resorna. En av dem är ägare till bussbolaget med tre bussar som rullat i skytteltrafik till tyska gränsbutiker och hämtat hem billig öl, vin och sprit. Ägaren döms även för bokföringsbrott och näringsförbud i fem år.

Av övriga 21 åtalade personer i härvan döms 18 för grov smuggling eller smuggling för att som chaufför eller passagerare felaktigt angett att de vid tullens kontroller att de förde in alkoholen med bussen för ”personligt bruk”.

Tre av ”målvakterna” döms till fängelse i ett år respektive tio månader, medan övriga 15 för villkorlig dom eller böter. Sex åtalade frikänns helt.

Men alkoholen var inte för eget bruk, utan avsedd att säljas vidare i vinstsyfte.
– De resorna har bara haft ett syfte, nämligen att smuggla in alkohol till Sverige och det här är alltså en verksamhet som har bedrivits i bolagsform och pågått under ett par års tid, sade åklagaren Bengt Kulin till Sveriges Radio när åtalet lämnades in.

Kärra bakom buss fullastad. Foto: Tullverket

Smuggelresorna pågick särskilt mycket våren 2016 och flera av resenärerna åkte ofta med mot betalning med flera gånger. Bussägaren var en så frekvent storkund i de tyska butikerna så han hade provisionsavtal på alkoholförsäljningen, enligt TT. Ibland har säten lyfts bort för att få plats för all alkohollast.

I utredningen har bland annat telefonavlyssning använts för att kartlägga smugglingen.

Åklagaren uppgav i åtalet att det gjorts cirka 400 resor under åren för att hämta hem stora mängder alkohol värt flera miljoner. Men domstolen anser att åklagare bara lyckats dokumentera 69 resor och att drygt 40 000 liter sprit smugglats (inklusive öl och vin omräknat till sprit).

De flesta åtalade har nekat till brott. Målet har varit omfattande – rättegången pågick i 23 dagar och advokatkostnaderna hamnar på över 222 miljoner kronor. Det är troligt att några dömda kommer överklaga domarna.

Smuggling med ”spritbussar” under falsk turistflagg från tyska gränsbutiker har förekommit på fler platser. Fenomenet uppmärksammades tidigt i Östergötland där polis och tull lyckades nysta upp omfattande införsel av alkohol som såldes vidare till allmänhet, även langning till ungdomar. Uppåt ett tjugotal personer dömdes i Linköping ifjol.

Ett femtontal bussbolag har några år illegalt fraktat billig alkohol från tyska gränsbutiker till södra Sverige och använt betalda passagerare som ”målvakter” förbi tullkontrollen.

Men samarbete mellan myndigheter mot organiserad spritsmuggling har varit framgångsrik att en rapport i september till regeringen uppgav att ”Smuggeltrafiken med bussar och passagerare har i stort sett upphört”. Tullen har beslagtagit mer alkohol vid gränsen, Skatteverket granskat bolagens bokföringar, försäkringskassan har följt upp bidragstagare som rest med bussarna, polisen spanat intensivt efter langare. Chaufförer och passagerare har tvingats betala transporttillägg, skattetillägg, med mera.

Annonser