Ny metod för smuggla alkohol – 6 åtalas

Sex personer åtalades i onsdags i Malmö misstänkta för att ha fört in stora mängder alkohol från Tyskland och Danmark – men i mindre mängder flera gånger i veckan för att inte väcka uppmärksamhet. Verksamheten har omsatt miljontals kronor, enligt tullen.

De inblandade har under två års tid smugglat in hundratusentals liter öl, vin och sprit som sålts vidare till kunder i södra Sverige. Det handlar om en systematisk organiserad smuggling av alkohol som tullen i Skåne avslöjat och nu börjat rulla upp.

Oscar Lindvall, tullåklagare i Malmö. Foto: Tullverket

– Man kan med fog prata om rullande, illegala systembolag. Det är en verksamhet som omsatt miljontals kronor. Vi har lagt ett gigantiskt pussel med färje- och brobiljetter, kamerabilder och annat för att säkra bevisningen, säger Oscar Lindvall, åklagare och aktionsgruppledare på Tullverket, till Drugnews.

Öl, vin och sprit har nätverket köpt in efter beställning från lågskattebutiker i Puttgarden i Tyskland och sedan transporterats i personbilar genom Danmark över Öresundsbron till Sverige där kunder väntat. Överlämnandet har skett vid dörren i hem eller vid möten i parkeringshus och garage.

Men ligan har även haft hyrda lager i Danmark nära bron där man kunnat avvakta beställningar innan alkoholen förts över till svenska sidan.

Det handlar om en ”organiserad myrtrafik” – mindre alkoholmängder varje gång för att verka ”rimligt” för eget bruk och större fester och inte bli stoppad i tullen. Och på så sätt slippa betala den svenska högre alkoholskatten.

Smugglingen har bedrivits i stort sett dagligen under flera år. Den person som stått för största andelen är en 54-årig man från Malmö, som åtalas för 459 tillfällen av grov smuggling från juni 2016 till augusti 2018. Alltså ungefär fyra gånger i veckan.
Han beräknas ha smugglat över 300 000 liter starköl eller omräknat 27 000 liter starksprit.

Mannen grep i sin bostad efter en tids spaning av tullen i slutet av augusti 2018. Utredningen har sedan utvidgats till att omfatta även hans 39-åriga sambo och fyra andra personer. De flesta med bakgrund från Balkan, numer boende i Sverige.

Totalt åtalas nu i Malmö tingsrätt sex personer, varav två kvinnor, för grov smuggling respektive medhjälp till grov smuggling av alkohol. Fyra av dem sitter häktade i avvaktan på rättegång. Grov smuggling kan leda till upp till sex års fängelsestraff.

Tullen har inte fokuserat på köpare av alkoholen denna gång, men beskriver dem som bl. a ”vanligt folk” med jobb och familj. En kvinna som köpt 16 gånger av 54-åringen har dock åtalats i härvan och en annan har redan fällts i domstol för sina alkoholköp.

Tullverket har dessutom ytterligare ett tjugotal utredningar med andra personer som använder samma modus, tillvägagångssätt, att smuggla alkohol till södra Sverige.

Vi har kunnat konstatera att den organiserade myrtrafiken av alkohol är mer omfattande än vi tidigare trott. Och bara i det aktuella ärendet så handlar skattebortfallet om flera miljoner kronor, säger Oscar Lindvall.

• Drugnews: det uppges ibland att smuggling och privatinförsel av alkohol till Sverige har minskat senare år. Hur stämmer det enligt er lägesbild?

– Nej, smugglingen av alkohol har inte minskat, snarare tvärtom. Stora mängder kommer in utom kontroll. De som i analyser kommit fram till annat har nog inte haft tillräckligt med underlag, säger tullåklagare Oscar Lindvall.

Tullverket beslagtog 2017 ungefär 455 000 liter alkohol, vilket ifjol minskade till cirka 276 000 liter i beslag. Tidigare s.k. spritbussar som åkt ner till tyska gränsbutiker och förde med sig stora mängder tillbaka, med låtsasresenärer som målvakter, alkohol som såldes vidare, hejdades för ett par år sedan efter brett myndighetssamarbete.

Annonser