Sju åtalas för spritsmuggling med buss

Sju personer åtalas för att grov smuggling av alkohol för miljonbelopp. De misstänks ha organiserat inköpsresor med buss till Tyskland och där inhandlat stora mängder öl, vin och starksprit som sedan omlastades i Järna söder om Södertälje.

Åklagaren menar att det rör sig om organiserad alkoholsmuggling från tyska gränsbutiker till Järna där kunder väntat. Åtalet handlar om 40-talet resor, men åtminstone 148 bussresor har kartlagts av tullkriminalen.

Totalt omfattar åtalet 7,1 miljoner kronor i undanhållna skatter för 23 500 liter starksprit, 227 193 liter öl och 26 500 liter vin.

Vid resorna följde ett 15-tal personer med som ”passagerare-statister” och påstått att alkoholen var deras. Ligan uppger att alkoholen varit för eget bruk, ”vi dricker mycket”, hävdar de i förhör enligt Länstidningen i Södertälje.

Spritbussar med låtsas-resenärer som kört i skytteltrafik till Tyskland och tillbaka fullastade var vanligt för några år sedan, men minskade kraftigt när myndigheter började samarbeta och organisatörer lagfördes, straffskatt utdömdes och bussar beslagtogs.

Annonser