Razzior mot spritbussar – 28 greps

Ett av Ekobrottmyndighetens största tillslag någonsin gjordes i måndags på fyra platser mot omfattande alkoholsmuggling från Tyskland till Sverige.

D602-EkobrottLogg1Tillsammans med Tullverket och Skatteverket slog Ekobrottmyndigheten till i Göteborg, Karlstad, Köping och Helsingborg.

Resultatet hittills är att stor mängd alkohol och en buss beslagtogs. Dessutom sitter 19 personer anhållna, och nio ytterligare misstänkta greps men har sedan släppts på fri fot. Brottsmisstankarna rör grov smuggling av alkohol, grova bokföringsbrott och skattebrott.

– Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit. Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter, säger kammaråklagare Helena Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping i en kommentar.

Razziorna mot spritbussar har förberetts i flera månader. Samarbetet med tullen och Skatteverket var ”helt nödvändigt för att mäkta med”.
– Det går åt oerhört mycket resurser för att utreda den här typen av organiserad och extremt omfattande verksamhet, säger Helena Lundgren.
Utredningen beräknas inte vara klar förrän i höst.

Medier och polis har tidigare uppmärksammat ökad illegal införsel av billig alkohol från tyska gränsbutiker med bussar där låtsas-turister anlitas för att föra in stora mängder. Alkoholen säljs sedan vidare längs vägarna i Sverige.

Annonser