Polisen kraftsamlar mot spritbussar

Rättsvårdande myndigheter i Västsverige ska under våren störa den illegala försäljningen av alkohol, särskilt inriktas insatsen mot ”spritbussarna”.

Bussarna som kör EU-billig alkohol från Tyskland har länge varit problem i Göteborg och längs Västkusten. Den är omfattande, lönsam och inriktas bland annat till att langa till ungdomar.

Polisen i region väst ska nu tillsammans med tullen, Skatteverket, Ekobrottmyndigheten och Försäkringskassan i Operation Baccus slå till och lagföra smugglare och langare för handel med illegal alkoholhandel.

Alkohol är en orsak till att yngre människor begår andra brott. Det är viktigt att samhället kraftfullt agerar mot de aktörer som säljer sprit, vin och öl till unga, säger Tobias Stenström, som är samordningsansvarig för insatsen, till Göteborgs Posten.

Insatsen pågår till och med juni och polisen ska följa upp tips om personer som langar och även utöka trafikkontroller längs smuggelvägarna.

Vid GP:s kartläggning 2011 blev den omfattande spritbussresor till Göteborg känd. Handeln har därefter delvis flyttat från östra Gamlestaden till det närliggande Slakthusområdet.

Även i fler regioner har ”turistbussar” som kör alkohol för vidare illegal försäljning upptäckts, bland annat i Östergötland.

Annonser