Smärtpatient odlade cannabis

Smärtpatienten i rullstol som använt cannabis han själv odlat friades i tingrätten. I tisdags åberopade han i Svea hovrätt nödrätt att självmedicinera med drogen, men riskerar böter för narkotikabrott.

I nära två år odlade och brukade han cannabis mot smärta som han fått efter brutit nacken i en mc-olycka för drygt tjugo år sedan då han blev förlamad med ryggmärgsskada.

37-årige Andreas Thörn har länge kämpat för ett drägligt liv mot smärtan. Först med vanliga läkemedel, det hjälpte inte och nekades dispens för få cannabisbaserad Sativex (för ms-patienter, som inte omfattas av högkostnadsskydd).

På nätet fick han tips om att blanda cannabis med kokosolja till en kräm och tog 0,2 gram i sked till kaffet om morgnarna. Han blev bättre och kunde så småningom jobba heltid, ta hand om sin familj och få en fungerande vardag.

Men polisen kom i januari ifjol till bostaden och beslagtog hans tre cannabisplantor i tvättstugan och en påse med annan marijuana han köpt. Han åtalades för narkotikabrott.

I Västmanlands tingsrätt friades han lite oväntat i augusti ifjol. Domaren ville fälla honom, men nämndemännen ansåg att han befunnit sig i en nödsituation.

Åklagaren Carin Lantorp överklagade till hovrätten och anser att han ska dömas till böter.
Det är olagligt att bruka narkotika, det är olagligt att inneha och framställa narkotika, i det här fallet cannabis. Någon nödsituation har han inte varit i, enligt min bedömning, sade hon till Aftonbladet efter förhandlingen i tisdags.

37-åringens advokat hävdar att nöd inte måste vara akut och undrade vilken smärtnivå är det rimligt att behöva stå ut med.

Försvaret hade två expertvittnen, dels en specialistläkare som sade att moderna smärtläkemedel dåligt hjälper ryggmärgsskadade. Dels en läkemedelsforskare som berättade om cannabis möjliga smärtlindring för nervsmärta hos ryggpatienter.

Försvarsadvokaten menar ändå att det vore en ”en smärre sensation” om hans klient frias även i hovrätten, enligt SVT.

Dom av Svea hovrätt meddelas 31 mars. Men målet kan komma att gå vidare till Högsta domstolen för avgörande.

• I en debattartikel i Aftonbladet kräver 37-åringen en lagändring för att kunna använda cannabis medicinska egenskaper: ”Cannabis hjälpte mig mot ångest och värk”

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag tre godkända cannabisbaserade läkemedel, som några hundra patienter får.
Sativex är framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för att öka aptit hos bl. a HIV-patienter. Och Epidyolex som godkändes 2019 av EU centralt och därmed även i Sverige. Den är främst avsedd som tilläggsbehandling för barn med sällsynta former av epilepsi, exempelvis Lennox-Gastauts eller Dravets syndrom.
Läkemedelsverket har även beviljat några licensansökningar för Bediol (baserat på torkade cannabis-växtdelar).

Intressant innehåll i cannabis i medicinskt syfte är särskilt ämnena THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktiv). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha.

I USA tillåter över hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk. I Europa har tillåter flera länder cannabis i medicinskt syfte. I Danmark pågår sedan 2018 ett stort pilotförsök med cannabisbehandling, bl a för vissa smärtpatienter.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser