Upphaussat kring ”medicinsk marijuana”

DENVER Kontroversiellt – men marijuana som medicin ökar, särskilt i USA. Men botar det cancer? Man måste kunna skilja på att lindra symtom och att bota sjukdomar, understryker läkare.

Ett reportage i radions Studio Ett beskrev i onsdags den upprymda stämning som finns kring medicinsk marijuana i USA.

Korrespondenten Agneta Furvik träffar människor som börjat röka drogen och blivit fri från smärtor, symtom och en som påstår att tumörerna gått tillbaka. En familj där maken ville prova cannabis sålde allt och flyttade från Texas till Colorado som blivit epicentrum för marijuana-boomen.

– Det fungerar, röka marijuana botar min astma, säger en tårfylld lycklig kvinna som lidit länge av sjukdomen och aldrig tidigare rökt drogen till SR.

Utvecklingen har gått snabbt – trots att innehav och användning är förbjudet i federal lag, så tillåter ett tjugotal delstater idag marijuana i medicinskt syfte. I två delstater även för nöjesbruk, (flera menar att medicinsk marijuana banat väg för legalisering).

En frontperson är Rick Simpson som reser världen runt som promotor för alternativ behandling med cannabisolja mot cancer. Han uppmanar skeptiker att läsa alla vittnesmål på nätet av patienter som upplever sig blivit botade.

Forskning visar att cannabinoider har smärtstillande effekter, andra positiva effekter som kan användas i vården, men även gränser. Motståndare har bytt åsikt, såsom CNN:s medicinske expert, doktor Sanjya Gupta (”Why I changed my mind on weed”).

Andra understryker att om cannabis ska användas som läkemedel så bör olika styrkor tas fram, utan ruseffekter, efter kontroll och godkännande-process. Tabletter, oljor, sprayer – inte röka marijuana utan uppföljning. Och ofta finns andra behandlingar.

Ett cannabisbaserat läkemedel (Sativex) finns sedan ett par år i Sverige. En spray för lindring av spasticitet hos vissa ms-patienter. Men effekten är liten, risk bli yr, och medicinen omfattas inte av läkemedelsförmån, enligt Jan Hillert, ms-läkare och professor i neurologi vid Karolinska Institutet. Därför har få patienter råd att använda den.

Hillert beskriver diskussionen om cannabis som medicin som upphaussad och med lite drogromantik air över sig. Man kan inte rekommendera något i vården utifrån enskilda berättelser, det behövs riktiga vetenskapliga tester.

– Vi måste nyansera debatten, skilja på att cannabinoider kan lindra vissa symtom, vilket några helt klart kan, från påståenden om att de kan bota sjukdomar. Finns risk annars att patienter med exempelvis cancer prövar det istället för att få riktig behandling, sade Hillert i Studio Ett.

Annonser