Tog cannabis som medicin – frias

En 36-årig man odlade och använde cannabis mot sina svåra smärtor och åtalades senare för narkotikabrott. Han frias nu av tingsrätten i Västmanland, men åklagaren ska överklaga.

Västeråsbon åtalades efter ett polistillslag i januari då tre cannabisplantor hittades i tvättstugan och en mindre mängd torkad cannabis i en burk. Mannen medgav omständigheterna, men har hävdat nödvärn och förnekat brott.

Han råkade ut för en olycka 1994 och blev förlamad och sitter därefter i rullstol. Han har prövat flera smärtmediciner, gått till flera läkare, utan framgång. Han nekades dispens att få cannabisbaserat Sativex utskrivet, (för ms-patienter mot spasmer, utan högkostnadsskydd).

På ett nätforum fick han tips att blanda cannabis i kokosolja. Började odla cannabis, blanda till en kräm och tog 0,2 gram varje morgon i kaffet. Han blev bättre – kunde arbeta heltid, ta hand om sin familj och få en fungerande vardag. Efter tillslaget har han inte tagit cannabis, blivit sämre och varit sjukskriven till 75 procent.

Tingsrätten i Västmanland anser i sin dom i torsdags att han bör frias.
”Att framställa cannabis i den omfattning som skett utgör den enda möjligheten för honom att leva ett drägligt liv. X får därför anses ha befunnit sig i en nödsituation och hans handlande kan inte anses oförsvarligt. Gärningarna utgör därmed inte brott varför åtalet bör ogillas”, står i domen.

Och den beslagtagna cannabisen ska han få tillbaka. Mannen själv var lika förvånad, som flera andra.
– Det är bara lycka rakt igenom. Det är ett steg på rätt väg att nödrätten äntligen kan användas för det som den är tänkt för, sade han till P4 Västmanland efter fått domen.

Men tingsrätten är inte enig, det var nämndemännen som röstat ned rättens ordförande som hade en annan uppfattning och vill se honom fälld.
Kammaråklagare Ann-Sofie Wilhelmsson, som åtalat mannen för narkotikabrott och ringa brott, tänker överklaga till hovrätten.
– Det är en helt felaktig dom som majoriteten kommer fram till. De anser att det förelegat en nödsituation – rent juridiskt har det inte gjort det, säger hon till radion.

17 september är sista dag för att överklaga domen.

Cannabis som medicin debatteras alltmer. I USA är drogen även godkänd i flera delstater att röka i medicinskt syfte. Effekterna ifrågasätts av kritiker, som menar att läkemedel måste utprovas och kunna kontrolleras.

Annonser