Svensk huvudman i spansk narkotikaliga greps

En 50-årig man har gripits i Helsingborg och utpekas av polisen som ”en nyckelperson i södra Spaniens största narkotika- och penningtvättsnätverk”.

Den utpekade huvudmannen greps i början av december i Helsingborg. Vid husrannsakningar i Helsingborg efter gripandet hittades en större mängd kontanter och stort antal exklusiva klockor och konst.

– I Sverige har brottsbekämpande myndigheter i flera år betraktat honom som en strategiskt viktig person inom den grova organiserade brottsligheten, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa), i ett pressmeddelande.

Noa har över ett år tillsammans med Guardia Civil, spansk polis och Europol spanat och gjort samordnade insatser mot ett narkotikanätverk i Spanien med koppling till Sverige.

Enligt uppgifter i spansk press så har ett narkotika- och vapennätverk opererat i regionerna Costa Blanca och Murcia där medlemmarna, flera är svenskar, nu stoppats.

Den samordnade polisinsatsen gäller misstankar om grov narkotikasmuggling. Hittills har sex personer häktats efter polisen, varav fem i Spanien.
Den nu gripne 50-årige mannen i Helsingborg begärs nu av spansk polis att utlämnas till. Tingsrätten ska i slutet av denna månad ta ställning till den begäran, enligt Helsingborgs Dagblad.

I Spanien har flera utländska ligor baserat sig och styr narkotikatrafiken för både spanska och europeiska marknaden. Viktig orsak är att via Iberiska halvön smugglas mycket cannabis från Nordafrika och kokain från Sydamerika.

Annonser