Gängkriminella svenskar gripna i Spanien

SOLKUSTEN En koloni med kriminella svenskar på spanska solkusten misstänks styra stor del av narkotikaflödet till Sverige. Nu har ett 40-tal av dem gripits, enligt Dagens Nyheter.

Spanien är ett viktigt nav för transitohandeln med hasch från Marocko, kokain från Sydamerika och marijuana inhemskt odlad.

Tidigare styrdes narkotikahandel inom EU ofta av gäng från Balkan och Östeuropa, men senare år har svenska gängen alltmer försökt ta över. Nätverken har vuxit fram i svenska förorter och flera gängledare har flyttat till Spanien varifrån de lättare kan förse och styra narkotikahandel för ett dussintal grupperingar i södra Sverige*. Och tjäna mer pengar.

Dessutom är livet lite enklare och behagligare vid turistpopulära Solkusten, med bland annat Malaga och Marbella.

– Livet här nere är helt annorlunda. Gränsen mellan att vara kriminell och en vanlig medborgare är inte alls lika hård som hemma. Att ha mycket kontanter är inget konstigt och inställningen till droger är mycket softare eftersom väldigt många, till och med poliser, röker hasch och marijuana, berättar en svensk som flyttat ner till Spanien för DN.

Länge kunde svenska kriminella ostört sköta sina svarta affärer i Spanien om de höll låg profil, spanska polis prioriterade främst de som ansågs utgöra inrikes hot. Men efter att flera brutala mord kunde kopplas till de svenska gängen i Spanien började spansk polis intressera sig för dem och under hösten har flera svenska kriminella gripits.

* Enligt DN:s kartläggning och källor så har svenska kriminella grupperingar från bl a Malmö, Göteborg, Helsingborg, Stockholm, Södertälje och Västerås egna kontakter i Spanien som kan organisera narkotikasmuggling.

 

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser