Stort tillslag i EU mot smuggelliga

HAAG Minst 22 personer har gripits i en samordnad insats i fem länder i Europa mot ett nätverk som misstänks smugglat narkotika och cigaretter värt flera miljarder kronor och varit involverade i mord och penningtvätt, uppger EU:s polisorganisation Europol.

Den misstänkte huvudmannen, en 48-årig litauisk medborgare, fångades vid tillslag förra veckan i Spanien. Övriga gripna togs av polis i Polen, Litauen, Spanien och Storbritannien.

Operation ”Icebreaker” är en av de största samordnade insatserna mot organiserad brottslighet i sitt slag. Vid gryningsrazziorna 15-16 maj deltog över 450 poliser och tullare från flera länders rättsliga myndigheter med stöd av Europol och Eurojust. 40 husrannsakningar gjordes och kontanter, diamanter, guld, juveler och lyxfordon beslagtogs värt motsvarande 85 miljoner kronor. Stora mängder cigaretter hittades också.
Ligan har använt övervakningsutrustning och krypterad kommunikation för att försöka undgå polisen.

Nätverket misstänkt ha omsatt kring 680 miljoner euro (motsvarande 8,3 miljarder kronor) i kriminella aktiviteter bara under 2017-2019. Det handlar bland annat om smuggling av narkotika, andra psykoaktiva substanser och cigaretter till Storbritannien och penningtvätt i Polen. Delar av vinsterna har investerats i fastigheter i Spanien.

Myndigheter i Litauen kom ligan på spåren 2016 och utredningen utvidgades till Estland, Polen och fick stöd av Europol med underrättelser och samordning. Snart involverade även brittiska och spanska myndigheter i spaningarna. Operation Icebreaker bildades i november ifjol och samarbetet tog ny fart.

• I Europa finns enligt beräkningar cirka 5000 kriminella nätverk som arbetar över gränserna.

• Europols video om operationen:

Annonser