Smuggelledare för kokain-ubåt gripen

PONTEVEDRA Ifjol stoppades ett smuggelförsök av tre ton kokain med ubåt utanför Spaniens atlantkust. Två ur besättningen greps. Nu har även den 40-årige misstänkte ledaren för smuggelligan gripits.

I november 2019 efter 26 dagar från Colombia närmade sig ubåten vid stranden Foxos i Galicien. Men narkotikapolis hade i flera dagar följt den nära 20 meter lång farkostens överfart och var beredda att slå till.

Besättningen försökte då sänka ubåten nära kusten. Men myndigheterna lyckades bärga 152 balar med kokain, totalt tre ton, värt cirka en miljard kronor i gatuled. Polisen grep två personer från Ecuador ur besättningen, men en tredje smet iväg.

Juan Carlos Santórum greps 7 september 2020.

Nu har den misstänkte organisatören av smuggelförsöket – , 40 år – gripits i Spanien, rapporterar spanska tidningen El Paìs och Aftonbladet. Han anklagas även för mer narkotikasmugglingar, bland annat fyra ton kokain med ett fartyg (Karar) i våras. Han greps 7 september när han överlämnade sig till polisen i samband med ett besök på domstol i Pontevedra.

Drogsmugglaren uppger sig vara oskyldig och utsatt för en komplott, men orkade inte längre vara på flykt. ”Jag ger upp själv, är trött på att slåss. Låt dem göra vad de vill, jag orkar inte längre. Det är helt riggat. Jag har flera år i fängelse. Tack för allt”,skrev han i ett Facebook-meddelande enligt El Pais.

Det framgår nu att smuggelfärden ifjol från Colombia via Amazonas-floden och Atlanten till Spanien var cirka 900 mil. Resan gick två meter under ytan och var nog inte behaglig för besättningen. Bränsletankarna upptog halva båtutrymmet och besättningen tvingades placera påsar med mat på utsidan av ubåten och de sov ovanpå kokain-balarna.

Kokain-ubåten är första kända som tagits i beslag i Europa.

Balar med bärgad narkotika, totalt 3000 kg kokain. Foto: Spanska polisen och tullen.

Annonser