Europas första narkotikaubåt i beslag

MALAGA Spanska nationella polisen har beslagtagit den troligen första ubåt som tillverkats i Europa avsedd för transporterar narkotika. Fyndet gjordes i en lagerlokal i Malaga i samband med utredning mot en liga som smugglat stora mängder kokain och cannabis.

Den nio meter långa ubåten som hittades i februari var vid upptäckten fortfarande under konstruktion och beräknas kunna lastas med upp till två ton droger.

Hemmabyggda ubåtar – som sällan är helt under vattenytan – har använts länge vid smuggling av kokain från Sydamerika. En farkost lastad med kokain hittades i Spanien i november 2019, men var tillverkad i Latinamerika.
Det nya undervattensfyndet i Malaga är det första som gjorts av en farkost byggd i Europa, enligt spansk polis och Europol.

Upptäckte gjordes i samband med en Operation Ferro, ett internationells samarbete för att stoppa ett nätverk som i storskalig form smugglat narkotika till Europa med bas i Spanien.

Insatsen har varit koordinerad av Europol med poliser från Spanien, Colombia, Nederländerna, Portugal, Storbritannien och USA. Totalt greps 52 personer under operationen från december ifjol tills nu, inklusive den misstänkte ledaren, och totalt har över tre ton kokain och 700 kilo hasch beslagtagits, dessutom över 100 000 euro i kontanter, enligt pressmeddelande från Europol.

Förutom ubåten på lagret i Malaga har en 15 meter lång snabb motorbåt omhändertagits från det kriminella nätverket i Murcia-regionen. I operationen avslöjades dessutom ett narkotikalaboratorium i Barcelona som låg intill en inomhusodling av cannabis.

Annonser