Spanska solkusten – maritim haschkorridor

MALAGA I söndags bordade spanska tull ett fartyg utanför Malaga och beslagtog 12 ton hasch. Sedan juni ifjol har spanska myndigheter beslagit 75 ton cannabis på elva fartyg.

Det var spansk polis och tull tillsammans med franska och italienska myndigheter som stod bakom jättebeslaget 16 mars, 30 sjömil sydost om Malaga.

Fartyget misstänks varit moderskepp från vilket narkotikan lastas av till mindre motorbåtar som för in varorna till kusten. Totalt greps åtta besättningsmän med syriskt medborgarskap på fartyget El Mayak.

Fartyget är flaggat under bekvämlighetsflagg i Sierra Leone och hade väckt misstankar efter sin ovanliga rutt och hade kurs mot Sotogrande i provinsen Cádiz. Tolv ton hasch fanns i 565 balar. Såväl fartyg, de gripna personer och narkotikan fördes senare till Malaga.

Senaste tio månaderna har spanska myndigheter i tillslag mot elva fartyg i beslagtagit hela 75 ton hasch (sex av dem ledda av spansk tull), rapporterar spanska finansdepartementet och lokala medier.

Man tror farvattnen kring Solkusten används som en maritim korridor för att med stora fartyg frakta cannabis från Nordafrika till Spanien, Frankrike och Italien. Iberiska halvön har länge varit främsta inkörsport för cannabis till Europa.

Natten till i onsdags gjordes åter ett nytt stort haschbeslag, denna gång över 2,2 ton vid Benamarastranden i Estepona. Nationalpolisen såg hur några män flydde i en skåpbil efter blivit upptäckta vid en motorbåt, där narkotikan hittades. En man som hyrt bilen greps senare misstänkt för inblandning i smuggelförsöket, uppger hemsidan Sydkusten.

Annonser