Finland: initiativ vill tillåta cannabis

HELSINGFORS Ett medborgarinitiativ om att avkriminalisera cannabis har lyckats samla över 50 000 finländares underskrifter. Förslaget går nu till riksdagen där det ändå väntas förkastas.

På bara några dagar lyckades initiativtagarna till uppropet få ihop över 20 000 namnunderskrifter och hade i torsdags kväll nått över 50 000 namn. Det ska snart lämnas till finska parlamentet som måste behandla det enligt landets regler.

Tapani Karvinen. Foto: via Wikipedia

– Vi hoppas att riksdagsledamöterna särskilt läser de motiveringar som vi har i medborgarinitiativet. Vi kommer att göra vårt bästa för att få gehör i riksdagen, säger Tapani Karvinen, kampanjchef för medborgarinitiativet och tidigare ordförande för Piratpartiet, till finländsk media.
Till Hufvudstadsbladet säger han att förslaget ska lämnas till riksdagen efter jul.

Initiativet föreslår att användning och innehav av cannabis upp till 25 gram för eget bruk ska avkriminaliseras och att det ska bli tillåtet att odla fyra plantor hemma för eget bruk.

Finska polisen är dock redan överseende med mindre mängder cannabis och en lagändring skulle inte ändra så mycket, uppger en professor i straffrätt till Helsingin Sanomat. Men risken finns att hamna i straffregister idag.

Tapani Karvinen säger att den marginalisering som drabbar unga som använder cannabis måste stoppas. Och att drogen bör även kunna användas i sjukvården. ”Cannabis kan användas till annat än berusning”, enligt Medborgarinitiativet för cannabis.
Men man tror inte att en full legalisering idag av cannabis är möjligt eftersom Finland är bundet av internationella konventioner.

Det verkar inte finnas något större stöd i finska riksdagen för att godkänna en liberalisering av cannabis. Tidningen Iltalehti har talat med flera partier och finner att förslaget att avkriminalisera drogen nog kommer att förkastas.
– Vi förhåller oss kritiskt till det. Vi ser inget behov av att avkriminalisera försäljning, innehav eller bruk av cannabis. säger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman till Iltalehti.

Även Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern är idag emot förslaget.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser