Löfven: storsatsning mot ökat narkotikabruk

Regeringen planerar en storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i landet. ”Vi behöver en riktig folkupplysningskampanj”, säger statsminister Stefan Löfven i en DN-intervju. Han kopplar samman en del av gängvåldet med drogvanor i rika områden, som han menar göder kriminaliteten och att användare är medskyldiga.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

I den lång intervjun med statsministern på Harpsund talas även om ekonomiska läget, budgetläget och det nya politiska landskapet. Men en stor del av intervjun handlar om ökade drogproblem och kriminalitet.

– Narkotika är både tragiska livsöden, men också kopplingar mellan droghandel och gängkriminalitet. Det handlar om enorma pengar och det är därför som vi ser en ökning av skjutningar. Det är kopplat till narkotikahandeln, säger Stefan Löfven. 

Han tänker ge socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg (båda S) i uppgift att ta fram åtgärder mot narkotikaproblemen och hur en ökad användning ska brytas.

Ministrarna ska återkomma med förslag, men Löfven nämner att kunskapen måste öka om droghandeln, som förändrats och idag mer använder digital kommunikation. Löfven nämner att polisens resurser och verktyg kan behöva ses över och eventuellt nya lagar för att möta drogkriminaliteten.

– Men också på det sociala området. Vad kan vi göra mer för upplysning i skolorna? Kan vi göra mer inom sjukvården för att upptäcka tidigare? Att inse att det förebyggande är viktigt. Vi behöver förmodligen en riktig folkupplysningskampanj, säger Stefan Löfven.

Han tror att riskerna med ett samhälle där droganvändning breder ut sig och normaliseras påtalats för lite. Det bidrar till ökade klyftor och även hälsoklyftor.

Och Stefan Löfven är mycket tydligt med att legalisering av cannabis inte är någon väg för Sverige – ”för mig är det absolut ingen väg att gå”.

– Vi ska inte göra det legitimt, så att det blir en naturlig del av vårt samhälle. Vi har en strikt alkoholpolitik, som jag tycker att det är rätt att vi har. Vi ska vara rädda om Systembolaget. Det finns problem även med alkoholen, men vi ska inte legalisera cannabis. Jag tror inte alls på den vägen, säger statsministern till DN.

Stefan Löfven talade även under förra mandatperioden flera gånger om att det behövs ökade insatser mot narkotikaproblem och relaterad kriminalitet.

• Regeringen ordnar på onsdag en pressträff med socialministern och inrikesministern om nya åtgärder för att skärpa arbetet mot narkotika.

Annonser