Magdalena Anderssons nya regering tillsatt

Statsminister Magdalena Andersson har presenterat sin nya S-regering med en majoritet kvinnor. Nio nya statsråd, några byter plats, och några som syndat tidigare: bland annat med droger, fortkörningar och svartarbete.

Magdalena Andersson fick i måndags – som första svenska kvinna någonsin efter  demokratins genombrott 1921 – riksdagens förtroende som statsminister och presenterade dagen efter sin regeringsförklaring och ministrar.

Hon nämnde särskilt mål som att trygga välfärden, fortsätta klimatomställning och bekämpa gängkriminalitet och segreation. Och våldet i brottslighetens spår – bara i år har omkring 290 skjutningar hittills kostat 42 människor livet.

Magdalena Andersson. Skärmdump

– Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap. Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron. Där barn rekryteras rakt in i den kriminella livsstil där sprängningar och skjutningar är vardag. Så kan det inte fortsätta. Det svenska samhället ska vara starkare än så, sa Magdalena Andersson i sin första regeringsförklaring.

Hon betonar att samhället ska agera tydligare mot unga i riskzonen för att stoppa nyrekryteringen. Och det ska bli möjligt att genomför insatser även om föräldrar inte samtycker. Gängmedlemmar och unga på glid ska i högre grad omhändertas och få sociala insatser.
Polissatsningar och fortsatta skärpta straff utlovas från den minoritetsregering som ska leda landet fram till valet i september nästa år.

Hårdare tag mot brottslighet var en del i Anderssons tal. Så även att ”ta tillbaka kontrollen över välfärden” och driva på för gröna jobb och företag. Hon leder nu en svag enpartiregering då Miljöpartiet hoppade av och tilltänkta stödpartierna Vänstern och Centern käbblar med varann.

Flera nya och omflyttade statsråd i hennes regering med 23 ministrar.
Lena Hallengren fortsätter som socialminister att ta hand om bland annat pandemi, alkohol- och narkotikafrågor och ta fram en ny ANDTS-strategi. Medan tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister. Morgan Johansson får än fler uppgifter som justitieminister som ansvarig i princip för alla rättsliga och brottsbekämpande myndigheter.

Anders Ygeman får hand om idrotts- och migrationsfrågor. Och Anna Ekström blir chef för utbildningsdepartementet och ansvarar för högskole- och forskningsfrågor. Annika Strandhäll är tillbaka som minister för miljöfrågor.

Nya namn är bland andra Jeanette Gustafsdotter som kulturminister, Max Elger som finansmarknadsminister (var statssekreterare hos Magdalena Andersson). Förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson blir näringsminister, Khashayar Farmanbar (född i Iran uppväxt i Boden) och Ida Karkiainen från Haparanda blir civilminister.

Några nya ministrar medger för Aftonbladet att de har ”lik i garderoben”.
Kulturministern har två fortkörningar, hon har tyckte lite för mycket om att köra fort”.

Anna-Caren Sätherberg

Utsedda landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg berättar att hon har kört för fort och på 1980-talet prövade droger som hasch och kokain, dels som utbytesstudent i USA och i samband med jobb på krogen i Stockholm.
Vilket hon har berättat det för statsministern.
– Alla frågor ställs naturligtvis. Det här är inget jag är stolt över men det är här är en del utav det jag gjorde. Jag måste samtidigt säga att jobbade man i krogbranschen på 80-talet så var det inte alla det gick lika bra för, säger Sätherberg till AB.

Johan Danielsson. Foto: regeringskansliet

Johan Danielsson, ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, berättade att han ”har ett lik i garderoben. När jag var 18–19 år blev jag av med körkortet eftersom jag körde under påverkan”.

Även nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom (känd rektor, debattör i skolfrågor och första transkvinna i en svensk regering) medger att hon rökt marijuana vid två tillfällen utomlands på 1990-talet i Tyskland, ”men det var ingenting för mig”. Hon har även en gång betalat en hantverkare som hon inte fick kvitto från (”rörde sig om en tusenlapp och en gipsskiva. Man blir lite sur”, säger hon till AB).

Näringsminister Tomas Eneroth får fortsätta som statsråd, även om en förundersökning nu inletts mot honom om sexuellt ofredande av en kvinna i samband med S-kongressen i Göteborg nyligen. Han har bett om ursäkt och har statsministern förtroende, som inte vill att han tar en s.k. timeout under utredningen.

På eftermiddagen var det en formell skifteskonselj på Slottet med kungen och kronprinsessan för den nya regeringen. Det innebär att nu är Stefan Löfvens tid som statsminister över.

Annonser