Minskade anslag till ANDT

[UPPDAT] Trots att drogrelaterat våld och andra skador i samhället uppmärksammas mer, så vill regeringen skära ner anslaget till förebyggande ANDT-arbetet med ytterligare 70 miljoner i sitt budgetförslag. En halvering med 100 miljoner kronor sedan 2018. /Ingen nedrustning, enligt Socialdepartementet.

Foto: Regeringskansliet

Förslaget med kraftigt sänkta anslag till ANDT-arbete (alkohol, narkotika, doping och tobak) och spelprevention som presenterades i onsdags är faktiskt identiskt med den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i våras. Och som många hade hoppats skulle uppjusteras.

Istället föreslå regeringen en halvering från cirka 195 miljoner kronor i ANDT-stöd ifjol till 95,6 miljoner per år från 2020, och samma låga nivå åren 2021-2022. (Budget utgiftsområde 9 – 4.6.5 Åtgärder avseende ANDT samt Spel)

Karin Rågsjö (V)

– Jag är mycket besviken att man inte åtminstone återställer till tidigare nivå och förstår inte regeringens tänk här. Stefan Löfven talar om jättemycket droger i samhället och vad man behöver göra. Då är det ju kontraproduktivt att plocka bort pengar, säger Karin Rågsjö, riksdagsledamot (V) i socialutskottet, till Drugnews.

Hon befarar neddragningar för prevention och beroendevården framöver då kommuner och regioner kan få sämre ekonomi, vilket drabbar hela välfärden. Och när regeringen talar om att öka fokus på narkotika i en ny ANDT-strategi som ska tas fram och gälla från 2021, så är det ”jättekonstigt att halvera pengarna nu och dra igång något annat om något år. Hur ska det fungera?”, undrar hon.

Vänsterpartiet går nu genom regeringens gigantiska budgetförslag och får återkomma till sitt förslag för hur och när en uppjustering av ANDT-pengar kan se ut. Karin Rågsjö beklagar att skatteintäkter nu minskar – exempelvis genom att värnskatten tas bort – och att de miljarderna hade behövts i välfärden och till förebyggande arbete.

Johnny Mostacero, IOGT-NTO

Även nykterhetsorganisationen IOGT-NTO reagerar mot minskade resurser till ANDT.

– Regeringen verkar inte vilja se sambandet mellan alkohol– och drogkonsumtionen och det ökade våldet i samhället, vilket är oroväckande. Detta syns tydligt när regeringen satsar 700 miljoner kronor mer på rättsväsendet från och med nästa år samtidigt som anslaget för särskilda åtgärder med avseende på alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel nära halveras, säger förbundsordförande Johnny Mostacero i en kommentar.

Drugnews frågade i fredags Socialdepartementet varför ANDT-förebyggande arbete verkar nedprioriteras i budgeten. ”Nej”, det ska inte tolkas som att ANDT nedprioriteras, svarar socialministerns presstjänst i måndags. Budgeten för i år är i enlighet med vad som tidigare aviserats, siffrorna för 2021 och 2020 är inte färdiga.

Det är klart att vi kommer behöva utveckla arbetet i den nya ANDT-strategin. På vilket sätt får vi återkomma till. Detsamma gäller förstås för budgeten för den nya strategin, skriver presstjänsten i svaret.

Annonser