Löfven lovar fler insatser mot drogerna

Statsminister Stefan Löfven lovade i sitt tal på politikerveckan i Järva skärpta insatser mot drogproblem och gängkriminalitet i utsatta områden. ”Brottslighet är ett tyranni över våra liv. Vårt samhälle ska vara starkare än gängen”, sade han.

Löfven (S) avslutade politikerveckan i förortsområdet Järva i nordvästra Stockholm i söndags. Hans hårda ord mot narkotika i en partiledardebatt i tv nyligen visade sig inte vara ett engångsutspel.
Han uttryckte sorg över att Ungdomens hus i Rinkeby i våras stängt då drogpåverkade ungdomar kom dit och personalen var rädd att narkotikaförsäljning skulle flytta in.

– Försäljning av cannabis sker öppet på torgen och i trapphus. 19 personer har skadats eller dött i skjutningar här de senaste 2,5 åren. Rapporteras i media om ännu en skjutning, uppgörelse mellan gäng. Många är rädda, sorgen är stor. Så här ska det inte vara, sade Stefan Löfven.

Han beskriver brottslighet som ett tyranni och något som kuvar vår frihet – om var vi ska bo, bo och hur leva våra liv. ”Men vårt samhälle ska vara starkare än gängen”, dundrade han.
Socialdemokraterna vill anställa 10 000 fler poliser till år 2024 för att öka tryggheten. Sätta upp fler kameror för att försvåra narkotikaförsäljning. Man har skärpt straffen mot langning, minimistraff mot grova vapenbrott fördubblas och han lovar stärka tullens möjlighet att stoppa narkotikainförseln.
–Alla ska kunna vistas på torgen och gå hem från tunnelbanan utan att vara rädda, sade Löfven.

Och de som attackerar blåljuspersonal – som ambulanspersonal, brandkår och polis – med sten och annat när de rycker ut ska straffas hårdare har regeringen tidigare aviserat.
– Rör inte våra hjältar, sade Löfven och fick applåder av de cirka 600 åhörarna.

Och gängledare ska enligt en ny lag kunna fråntas kontanter och lyxartiklar.
– Gängledarna ska inte vara någon sorts rika förebilder, kungar i området. De ska inte glorifieras. De ska arresteras.

Kriminella som har missbruksproblem ska kriminalvården identifiera och ge behandling. Och krav ska ställas:
– För den som inte tar emot behandling måste det bli konsekvenser, sade han och utvecklade för media efteråt att det kan exempelvis handla om förlängd strafftid.

Statsministern tog även upp nödvändigheten av förebyggande åtgärder, för att unga inte ska lockas in i gängkriminalitet och att hjälpa de som gjort det att lämna gängen.

Han utlovad mer tal om värderingar, moral och attityder framöver. Både mot s.k. hederskultur och försök begränsa kvinnors frihet. Men uppmanar även enskilda när de ser någon fara illa och att stå upp mot vandalisering och fridstörare.
Och att inte gynna svarta ekonomin.
– Vi kan alla göra mer – var och en av oss – överallt. Köp inte svart arbetskraft. Köp inte smuggelsprit eller cigaretter. Det är en del av det som finansierar gängen och den grova brottsligheten, sade Löfven.

Han underströk även nödvändighet av att bryta segregationen och får bort skuggsamhälle. Bland annat genom ökad sysselsättning och minska klyftorna. Och vill rusta upp bostäder, bekämpa trångboddhet, förbättra skolor och individanpassat språkutbildning och underlätta för företagande.
– Men vi klarar det bara tillsammans. Sverige måste bryta segregationen innan den bryter sönder Sverige.

Och enligt Löfven så öppnar idag, måndag, åter Ungdomens hus i Rinkeby efter ökat samarbete mellan föräldrar och personal.

Under politikveckan i Järva har alla riksdagspartiers ledare medverkat. Nu går resan vidare till Almedalen, dit dock inte Stefan Löfven kommer i år.

Annonser