Löfven: bort med knarket från Sverige!

”Narkotikan är ett förbannat gift i vårt samhälle – som göder gängkriminaliteten”. Under SVT:s partiledardebatt i söndags tog statsminister Stefan Löfven plötsligt till orda och vill mer prioritera drogbekämpning.

Det var under rubriken lag och ordning i debatten som socialdemokraternas ledare tog upp ämnet droger.
Låt mig ta upp en mycket allvarlig fråga här. Det är narkotikan. Narkotikan är ett förbannat gift i vårt samhälle. Det förstör människoliv, det tar människoliv, det göder gängkriminaliteten. Vi måste se till att göra mycket mer för att beivra narkotikabrott och få bort narkotikan. För många av de här gängen livnär sig på narkotikan, sade Löfven.

Och fortsatte:
– Det är riktigt bra nu att polisen ökar sina insatser mot narkotikan. Vi ska se till och nu pröva jourdomstolar för att döma dom mycket snabbare, in med dom. De ska inte vara ute och sälja knark. Vi måste höja straffen för de som säljer knark på webbplatser. Eller de som erbjuder ungdomar gratis narkotika bara för att man vill ha en ny kundkrets. Det är dags att sätta stopp för det nu. Bort med knarket från Sverige!, sa statsministern.

Det blev tyst för ett ögonblick. De andra partiledarna nickade pliktskyldigt med, men ingen föll in och utvecklade frågan som statsministern tagit upp.

Partiledardebatt i SVT/Agenda i söndags. Foto: skärmdump SVT

Istället fortsatte debatten om att det behövs fler poliser, vilket alla partier håller med om. Dock olika om hur många ytterligare. Från 2000 fler poliser till S som vill se 10 000 fler på några års sikt. Regeringssystern Miljöpartiet är lite oklar – visst är det bra med fler poliser, ”men det är inte siffrorna som är intressant, mer utbildning behövs, det går inte trolla fram dem”, sa språkröret Isabella Löven och fick en gliring av Moderaterna för det.

– Vi måste förstärka polisen, de måste bli fler, få stöd och få bättre betalt. Och det är bra att ha hårdare straff mot grova brott, det är alliansen som har drivit fram det. Ofta varit motstånd från regeringspartierna, ibland kommer ni krypande efteråt, sade Anna Kinberg Batra.

Frågan om straff mot brott ventilerades. Moderaterna vill ta bort ungdomsrabatten för straff för dömda under 21 år.
– Jag tycker man ska stå till svars för sitt brott och ta sitt straff om man till exempel säljer knark. Men det här är ju regeringspartierna hittills emot. Här är det ju konflikt, jag tycker inte man får vara naiv för 18, 19, 20-åringar som t.ex. säljer knark, sade Moderatledaren och fick en medhållande nick av statsministern.

Sverigedemokraterna vill gå längre och föreslår att kunna döma 15-18-åringar som vuxna, så att grovt kriminella ska kunna låsas in längre. Jimmie Åkesson vill även inleda diskussion om att sänka straffrättsåldern från 15 år till 12-13 år. ”För att de inte ska kunna användas som målvakter i organiserad brottslighet”.

Till förslag om att skärpta straff och ta bort ungdomsrabatten var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tveksam.

– Jag tror att det har noll effekt på att få ner kriminaliteten. Man kan döma en 18-åring till tio års fängelse idag, problemet är att han antagligen kommer begå ett brott till när han kommer ut ur fängelset. För man får en identitet som kriminell, sade Sjöstedt.

V-ledaren tyckte debatten var oerhört förenklad och vill se kombinerade insatser mot den galopperande ojämlikheten i landet.
– Jag tror vi behöver fler poliser, ibland hårdare straff, för vapenbrott exempelvis. Men vi behöver också avhopparverksamhet som fungerar, en bättre kriminalvård, en socialtjänst som ringar in de här ungdomarna och leder dem på en annan väg. Och det är ingen slump att det är i våra fattigaste bostadsområden, med den högsta arbetslösheten, med flest som inte har en utbildning som kriminaliteten biter sig fast, sade Sjöstedt.

Liberalernas Jan Björklund talade om att hög arbetslöshet i utsatta områden och bland nyanlända som en grogrund för mycket av kriminalitet och social hopplöshet. ”Integrationspolitiken är den mest förebyggande åtgärden, men behövs också mer poliser”.

Partiledarna diskuterade under kvällen förutom kriminalitet även ämnena sjukvård, invandring och integration, och skola. Stämningen svängde mellan ilska och stor portion humor. Jan Björklund sade att Stefan Löfven tror han är Jesus, varvid denne svarade ”jag är väldigt bra, men inte så bra”. Annie Lööf (C) sade att fler människor har varit i rymden, än som fått regeringens traineejobb. Och SD:s budget tyckte Löfven hörde hemma i tv-programmet Lyxfällan.
Det är mindre än ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet. Partierna måste positionera sig mellan blocken.

 • Hela partiledardebatten i SVT/Agenda finns utlagd (avsnittet om lag och ordning från 1:11 timme, Löfvens inlägg om narkotika 1:28:45).

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser