Systembolaget hotar stämma nätvinföretag

Statliga Systembolaget varnar i ett brev till Winefinder att stämma nätvinsföretaget i Patent- och marknadsdomstolen om det inte upphör med sin aggressiva marknadsföring och vinförsäljning till svenska kunder.

Systembolaget har återkommande rättsligt fått fajtas för att värna sitt detaljhandelsmonopol mot kommersiell näthandel med alkohol från andra EU-länder. Enligt unionen är privat distanshandel tillåten, men vad gäller övrig handel till kunder så gäller Systemets monopol av folkhälsoskäl, enligt riksdagsbeslut och som EU-domstolen godkänt.

Men nya nätföretag utmanar den restriktiva alkoholpolitiken, som går ut på en ansvarsfull, ej vinstdrivande försäljning och försöka hålla alkoholkonsumtion och skador nere.

En av de större utmanarna till Systembolaget är onlinesäljaren Winefinder i Helsingborg som kringgår det snåriga regelverket med vinlager i Danmark och oberoende leverantör som kör hem drycker till dörren. Företaget samarbetar även med livsmedelsjättar som City Gross och Mathem.

Lennart Agén, Systembolaget.

– Winefinder bryter mot alkohollagen med aggressiv marknadsföring, med exempelvis värvningspremier och rea ut alkohol, och vilseleder kunder om att företagets försäljning av vin är laglig. Det är den inte och om verksamheten inte upphör så får Patent- och marknadsdomstolen rättsligt avgöra frågan, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

Winefinder uppger på hemsidan att företaget sedan 2007 har tillstånd att bedriva distanshandel av vin då det är registrerat hos Skatteverket för moms och alkoholskatt. Agén säger att Skatteverket inte kan ge alkoholhandelstillstånd, utan sköter skatter.

Systembolaget har tidigare genom polisanmälan 2013 försökt stoppa Winefinders alkoholförsäljning till svenska kunder, men den utredningen las ner.

STOPPAD Beställde via nätet, färja från Estland till Finland och hemkörning. Foto: Darren Webb/ Flickr/ CC BY 2.0

Nu anser statliga monopolet att det är dags för nytt försök. Dels har Winefinder expanderat till även börja sälja ”hantverksöl”. Dels kan ett rättsligt avgörande i Finland i s.k. Alkotaxi-målet möjligen stödja Systembolaget. En man hade sålt sprit, vin, öl och cider via en webbsida och ordnat hemtransport till finska kunder. EU-domstolen och finska högsta domstolen har nu klarlagt rättsläget kring detaljhandel med alkohol och mannens företag fälldes.

Systembolaget anser att Winefinders verksamhet, med huvudkontor och kundtjänst i Sverige och inriktning på svenska kunder, ska bedömas ägna sig åt alkoholförsäljning i Sverige.

– Det är Systembolaget som här har ensamrätt på att sälja alkohol, både i butik och på nätet. Därför kommer vi stämma företaget om dess olagliga verksamhet inte upphör. Vi är övertygade om att det går vägen och att vi går segrande ur det här, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Varningsbrevet sändes i onsdags till Winefinder och Systembolaget hotar gå vidare nästa månad med stämning till Patent- och marknadsdomstolen.

Winefinder bekräftar att företaget tagit emot Systembolagets brev.
”Vi kommer att dra det ett varv med våra jurister och sen får vi återkomma,” säger Christofer Båge, marknadschef på Winefinder, till Breakit.se.

Annonser