Alkoglass bara på Systemet i sommar

Från juli i år ska så kallade alkoglassar bara få säljas på Systembolaget. Det föreslås i en proposition från regeringen, som även öppnar för att permanenta statliga monopolets försök med hemleverans av alkohol till hela landet.

Frusen smaksatt ”alkoglass” med fem volymprocent alkohol började dyka upp kring 2015 och reklam för den frusna drycken anmäldes och fälldes. Men försäljningen utan åldersgräns fortsatte i livsmedelskedjor och kunde kringgå lagen genom ett kryphål. Alkohollagen gäller bara drycker, inte andra former.

– När de så kallade alkoglassarna dök upp kunde de säljas fritt utan möjlighet att ställa krav på exempelvis åldersgräns eller marknadsföring. Nu reglerar vi marknaden för att framför allt skydda barn och unga, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar.

Glassen blev populär ett tag, men flera butiker valde att sluta sälja den efter en het debatt, protester och namnlistor från IOGT-NTO. Företag som säljer ”frusna cocktails” har dock fortsatt sin produktutveckling med fler smaker och på säljställen, barer och festivaler.

En statlig utredare fick i uppdrag att se över hur alkoholglasen skulle kunna stoppas i vanliga affärer. Hennes förslag följer regeringen om att ändra i alkohollagen, så att alla ”alkoholdrycksliknande preparat”, ska reglera på samma sätt som alkoholdrycker. Regleringen ska omfatta försäljning, handel, marknadsföring, servering och tillsyn och föreslås gälla från 1 juli.

Den process som många upplevt som långbänk kring alkoglassen går nu alltså till riksdagen för beslut.

Hemleverans. Foto: Bosse Johansson/Systembolaget

I propositionen föreslås även att Systemets försök med hemleverans av alkohol ska avslutas och bli del av monopolets ordinarie verksamhet. En utvärdering ifjol visade att hemleveransen bara omfattar några promille av Systemets omsättning och inte har drivit på försäljning och alkoholkonsumtion under försöket.

Huruvida det blir möjligt att köpa alkoglass i frysar i sommar i systembutiker eller att få den hemkörd återstår att se. Systembolaget har hittills valt avvakta politikernas beslut innan förberedelser inleds.

Annonser