Winefinder förlorade i första instans

Nätvinsföretaget Winefinder förbjuds att fortsätta sälja och marknadsföra alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast i en dom. Men företaget ska överklaga domen och fortsätter sälja vin.

Det är Systembolaget som stämt Winefinder för att olagligt bedriva detaljhandel med vin i strid med den ensamrätt som Systembolaget fick behålla vid EU-medlemskapet 1995.

I förra månaden möttes parterna i Patent- och marknadsdomstolen, som i torsdags beslutade fälla Winefinder. Domstolen finner att Winefinder – som består av ett svenskt företag och ett dotterbolag i Danmark, där lagret finns och distributionen sköts från – ska ses som en helhet och bedriver detaljhandel med alkohol i Sverige.

– Winefinders verksamhet har bedömts stå i strid med alkohollagen och marknadsföringen av verksamheten är oförenlig med marknadsföringslagen varför den förbjuds, säger rådmannen Ylva Aversten.

Hon berättar att domstolen även prövat och fällt tre konkreta marknadsåtgärder av Winefinder. Det handlar dels om ett påstående på webbplatsen om att företaget har tillstånd bedriva distanshandel.
– Det stämmer inte. Sådant tillstånd finns inte, säger Ylva Aversten till Drugnews.

Dessutom en värvningspremie där befintliga kunder som lockade med nya kunder skulle få 200 kronor att handla för, vilket domstolen anser strida mot lagen och kan ”uppmuntra till ökad konsumtion”. Och slutligen marknadsföring med en bild på Instagram av en känd höjdhoppare bredvid vinflaskor, ”vilket strider mot bildregeln”, enligt rådmannen.

Vite på en miljon kronor vardera har bestämts för de både Winefinder ApS och huvudbolaget Winefinder.
Nätvinsföretaget hade tidigare även samarbete med livsmedelsföretagen Mathem och Citygross och erbjöd kunder beställa och få med vinflaskor i matkassen. Samarbetet avbröts dock ifjol.

Nu meddelar Winefinder att man kommer överklaga domen till nästa instans, Patent- och marknadsöverdomstolen. Och bolaget uppmanar kunder att under tiden fortsätta gå in på hemsidan och handla.

– Vi är övertygade om att vår verksamhet, som har pågått sedan 2007, har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner”, säger Alex Tengvall, styrelseordförande i Winefinder, i ett pressmeddelande.

Rådmannen Ylva Aversten menar dock att marknadsdomstolens beslut i Stockholm – där rätten var enig – inte har en övergångstid, utan gäller direkt.

Det är troligt att processen mellan Systembolaget och Winefinder fortsätter, kanske ända upp i Högsta domstolen då så mycket står på spel, nämligen alkoholmonopolets öde.

Kalle Dramstad, politisk rådgivare på IOGT-NTO, sa nyligen till Drugnews att passivitet från regering och politiker har ”skapat en juridisk gråzon som nätalkoholbolagen utnyttjar” och med aggressiv marknadsföring utmanar alkohollagen. Men i grunden anser nykterhetsorganisationen att ”Systembolagets monopol gäller både online som offline”.

Annonser