Vinleverans via Mathem avbryts

Mathems kunder har kunnat beställa och få hemleverat vin med matkassarna. Men nu upphör möjligheten då samarbetet avslutas med nätvinföretaget Winefinder, som stämts av Systembolaget för aggressiv marknadsföring och hota detaljhandelsmonopolet.


Sedan januari 2017 har Mathem genom samarbete med Winefinder kunnat köra hem vin till svenska kunder. Men nu har Winefinder sagt upp avtalet och häromdagen levererades sista vinflaskan, som Market.se var första att rapportera.

Skärmdump Winefinders hemsida

Orsaken är att Winefinder ”tar ett steg tillbaka och fokusera på kärnverksamheten”, distansförsäljning av kvalitetsvin till svenska privatkunder, på grund av en process med Systembolaget. Statliga monopolet hävdar att Winefinder bryter mot svensk alkohollag med aggressiv marknadsföring och sälja vin till svenska kunder. Systembolaget sände ett varningsbrev till nätvinsföretaget i januari som 25 februari följdes av en stämning i Patent- och marknadsdomstolen.

– Utifrån Systembolagets ensamrätt på detaljhandelsförsäljning av alkohol, både i butik och på nätet, så ser vi positivt på att samarbetet Winefinder och Mathem avslutas, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

I processen i Patent- och marknadsdomstolen håller Systembolagets och Winefinders jurister på att överlägga, ett avgörande i domstolen kan dröja ett par år. Systembolaget menar att Winefinders verksamhet är tydligt inriktad mot svenska marknaden med huvudkontor i Skåne, hemsida på svenska, men varulagret hos dotterbolag i Danmark.

Winefinder har också sedan 2013 samarbetat med livsmedelsjätten City Gross, vars kunder kan förbeställa vin och hämta i butik, (tidigare även få varorna hemkörda i matkassar).
Systembolaget polisanmälde City Gross och Winefinder för brott, men utredningen lades ner av åklagare. Nu har City Gross ändå valt säga upp avtalet med Winefinder och i sommar levereras sista vinflaskorna till kedjans butiker, skriver Market.se

Det finns fler näthandlare som utmanar Systembolagets alkoholmonopol, men de flesta har sina kontor utomlands.

Annonser