Utmanare kör hem alkohol i Malmö

[Uppdat] Malmöbor erbjuds snabb hemkörning av öl, vin, sprit och alkoläsk på helgkvällar från Danmark. En entreprenör försöker med en nätbutikstjänst kringgå alkohollagen och Systembolagets monopol. Nu har verksamheten polisanmälts av Nätvinhandlarnas branschorganisation.

”Välkommen till din lokala nätbutik för öl, vin, sprit och bubbel. Tycker du också att du ska ha rätt att dricka som du vill, när du vill?”, skriver nätföretaget och utlovar leverans med bud varannan timme från Danmark på fredags- och lördagskvällar. Företaget får inte hålla alkohollager.

Foto: Michelle Tribe/ Flickr
Foto: Michelle Tribe/ Flickr

Det är en lycksökare i Malmö som tror sig hittat en lucka i alkoholreglerna och påstår att det är lagligt. Hemsidan ”Bubblig.se” där man kan beställa uppger att verksamheten drivs av ett danskregistrerat företag som har tillstånd från Skatteverket att sälja alkohol till privatpersoner i Sverige. Och att åldersgräns på 20 år och nykterhet kollas vid hemleverans.

Ägaren Johan Segerberg, 28 år, kundansvarig på ”Bubblig”, anser sig funnit en marknad efter systembutikerna har stängt.
– Det här är lagligt och löser ett problem för de i Malmö som behöver få tag i alkohol på helgkvällar. Jag anser att svenskar har en förmåga att bestämma mer om i sina egna liv än vad de tillåts idag, säger han, som äger danskregistrerade företaget ”Nya Nya Nya”, till Drugnews.

Men expertisen är inte övertygad. Den här tolkningen är inte vad lagstiftaren avsett, menar Jörgen Hettne som är docent i EU-rätt på ekonomihögskolan i Lund och ledde alkoholleveransutredningen för två år sedan.

– Själv menar jag att det här egentligen är förtäckt detaljhandel av alkohol i Sverige i strid med Systembolagets monopol, säger Hettne till Sydsvenskan.

Nätbutiken har varit igång tre helger och ägaren siktar på att växa även utanför Malmö om marknaden finns. Johan Segerberg åker själv över sundet och hämtar alkohol till kunder som beställt. Han uppger sig följa samma regelverk som vinklubbar och City Gross med vin i matkassar.
Vi undrar hur transporten sker över Öresund med alkoholen, men det vill han inte svara på i detalj.

Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto: Drugnews
Gabriel Wikström. Foto: Drugnews

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) är rasande mot monopolbrytaren.
– Det här är någonting jag inte tycker borde finnas i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Han menar att hemleveransen i Malmö är ett direkt hot mot Systembolagets ensamrätt. Och att unga riskerar kunna exponeras för alkoholen om inte företagets försäljning stoppas.

Regeringen lade för två månader ett förslag för att kunna hindra liknande handel och leverans via nätet av alkohol från utlandet. Förslaget innebär att det är köparen själv – inte säljaren – som måste fixa transporten. Alltså förbjuda distansförsäljning av alkohol och endast tillåta ”distansköp” om kunden själv ordnar transporten.

En liknande leveranstjänst (”Alkotaxi”) av billig alkohol från Estland till finska hem kunde stoppas ifjol efter att EU-domstolen bedömt det rimligt. Regeringen tror att det beslutet även kan användas för Sverige. När en sådan lagändring kan finnas på plats kan ministern ännu inte ange, men vill efter remisstiden skyndsamt lägga en proposition till riksdagen.

– Skulle lagförslaget gå genom, så skulle det stoppa all distanshandel med alkohol som det ser ut idag, även vår, säger entreprenören Johan Segerberg till Drugnews.

I torsdags kväll gick Nätvinhandlarnas branschorganisation ut i ett pressmeddelande och berättade att man polisanmält Segerbergs nätbutik.
– Vi finner att den verksamhet som bedrivs under namnet Bubblig.se är både oseriös och olaglig, säger Ole Nielsen, styrelseordförande i branschorganisationen.

Han menar att nätbutiken bryter mot alkohollagen då egna bilar används för att köra varorna, istället för att anlita ”oberoende mellanhand” för införseln.

Annonser