Nätspritförslag: ”steg i rätt riktning”

Stopp för kommersiella vinklubbar och förmedlingstjänster som vin i butiker som City Gross´ matkassar. Förtydligande om att ”kommersiella mellanhänder” bara får ordna transport. Regeringens utredare lämnade i onsdags förslag hur den växande näthandeln med alkohol ska stramas upp. Flera reaktioner om ”steg i rätt riktning”.

Jörgen Hettne redovisar sin snabbutredning om näthandel av alkohol på presskonferens med statsrådet Maria Larsson.
Jörgen Hettne redovisar sin snabbutredning om näthandel av alkohol på presskonferens med statsrådet Maria Larsson.

Utredningen tillsattes i vintras för att försöka få bukt med den djungel av aggressiv marknadsföring, vinklubbar och företag som vill förmedla alkohol efter Rosengrensmålet i EU-domstolen öppnade för privat införsel av alkohol mellan EU-länder.

Samtidigt har livsmedelsskedjor börjat erbjuda vin i kombination med mat för hemleverans, även ekobutiker och hemtjänstföretag har börjat erbjuda alkohol. Detta sedan flera instanser ansett det oklart vad alkohollagen menar med mellanhänder i distanshandeln.

– Vi hade inte täckt upp för alla situationer. Därför tillsatte vi utredningen som har arbetat extremt snabb, sade barn- och äldreminister Maria Larsson (KD)I som tog emot betänkande i onsdags.

Nu har näthandeln fyrdubblats på något år (till cirka 2 procent av totala alkoholkonsumtionen), marknadsföringen har ökat 150 procent sedan 2009 och alkoholreklamen passerade ifjol över en miljard kronor. Ett hundratal företag har registrerat sig hos Skatteverket.

– Det tyder på att flera ser det som en potentiell marknad. Vår oro från regeringens sida är att vi ska få en situation där monopolets ställning urholkas, sade ministern.

Trots att Systembolaget är populärt (över 70 procent stöder det och än fler är nöjda kunder), så kan näthandeln bli nya försäljningskanaler och hota detaljhandelsmonopolet på sikt. Sverige fick undantag i EU för att behålla monopolet av folkhälsoskäl.

Särskilde utredaren Jörgen Hettne, docent i EU-rätt vid Lunds universitet, berättade på en presskonferens i Rosenbad att syftet med privatinförsel av alkohol har förfelats. Privata vinstintressen gör intåg på området med egna affärsmodeller och försöker övertyga konsumenter att handla via nätet.

Utredaren Jörgen Hettne
Utredaren Jörgen Hettne

Att utnyttja kommersiella mellanhänder har misstolkats, menar utredaren.
– Vi lägger fram ett förslag till att begränsa privatinförselundantaget så att det bara är öppet för det som avsågs från första början och det är egentligen en fristående transporttjänst och en beställning av en köpare från utlandsbaserad säljare av alkohol, sade Jörgen Hettne.

– Det syftar på mellanhand för transporter, inte öppna upp för andra kommersiella aktiviteter och bli en alternativ försäljningskanal till Systembolaget. Ingen annan förmedling än själva transporttjänsten ska vara tillåten vid privatinförsel.

Utredningen föreslår även att det införs ett förbud mot ”kommersiellt främjande” av möjligheten till privatinförsel. Men utländska alkoholsäljare ska även få fortsätta marknadsföra sina drycker och tjänster, exempelvis via webbshoppar. Så länge de är måttfulla och följer svensk lag.

Han vill även att själva leveransen av alkoholdrycker som är nåtbeställd ska få göras till kundernas privata hemadress och bara tider när Systembolaget är öppet. Inte på exempelvis parkeringsplatser, från bussar och godsställen dygnet runt. Och utredaren påminner om att svensk alkoholskatt ska betalas av beställd alkohol som privatpersoner inte självför hem från annat EU-land.

Han går dock inte lika långt som Finland där mellanhänder också är förbjudna, men där köparen själv måste ordna transportör och att betalning av drycker ska vara betald innan de passerar gränsen. Utredaren menar att reglerna i Sverige är liberalare, är svårare att backa från och ett förbud för säljaren att ordna transport kan anses störa handeln oproportionellt. Det pågår en EU-process om den finska ordningen och utgången dröjer åtministone 1,5 år till.

• Drugnews: kan förslaget stoppa svenska vinklubbar och livsmedelsjättar som City Gross som erbjuder vin i sina matkassar?
– Ja, det är något vi föreslår ska förbjudas. De har släppt in privata vinstintressen på svenska detaljhandelsmarknaden för alkohol som inte är förenlig med den svenska lagen och alkoholpolitiken, svarade han.

Han tror att det ger signaler om att en liberalare alkoholutveckling är oönskad och kan hejdas om förslagen genomförs. Men att man nöjt sig med förslag som stannar vid gränsen, överensstämmer med EU-rätt och är möjliga att utöva tillsyn över.

• Men är det inte naivt att tro att det går styra teknikutveckling och näthandel av alkohol?
– Detta är inget gyllene Alexanderhugg som löser alla problem – då måste ju alla EU-länder ha samma restriktiva alkoholpolitik som Sverige. Då vore det mycket lättare. Men det kommer alltid vara problem med gränsöverskridande handel och särskilt e-handel, men det behöver inte vara lika svårt som det är idag, sade Jörgen Hettne.

Maria Larsson är nöjd med förslagen, men vill först lyssna på vad remissinstanserna säger.
– Det här är inget vi vilar på hanen med, vi vill fortsätta värna Systembolaget. Efter en remissrunda ska vi låta lagrådet titta på. Förhoppningsvis kan det bli beslut och införas nästa år, sade hon till Drugnews.

De olika skattesatserna på alkohol i EU-länder, där Sverige ligger högt, som drivkraft för gränshandeln av billig alkohol, menar hon är en fråga för skatteutskottet och finanstminister Anders Borg

Hon tillägger att gränsöverskridande handel och alkoholfrågor även diskuteras på EU-nivå. Ministrar från olika länder har kört över kommissionen och vill ha en ny gemensam alkoholstrategi. Gränshandeln med alkohol ventileras och ett svenskt förslag om nya betydligt lägre nivåer (s.k. indikativa nivåer) för hur mycket alkohol resenärer får medföra mellan länderna har väckt visst stöd, enligt Maria Larsson.

KOMMENTARER:

Lennart Agén
Lennart Agén

Näthandelsutredningen fick genast reaktioner.
– Bra förslag av det jag hunnit se. Det här ser vi fram emot, att inte tillåta andra försäljningskanaler för alkohol, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Systembolaget polisanmälde ifjol City Gross, som börjat erbjuda vin åt sina näthandlande matkassekunder, för brott mot alkohollagen, men åklagaren valde att lägga ner förundersökningen med hänvisning till att lagen är otydlig.

Dagligvarukedjans informationschef Mikael Lagerwall säger till Sveriges Radio att det finns ”stort intresse för att kombinera mat och vin”.
Men: – Om man ändrar lagar, regler och förordningar är det klart att vi kommer att följa det. Det är ju självklart, säger han.

Ole Nielsen, Wine Finder
Ole Nielsen, Winefinder

Samarbetspartnern Winefinder, som sköter vinleveransen åt City Gross, kan påverkas desto mer.
– Vi betalar våra skatter, vi kan fixa leveransen till folk, säger vd Olle Nielsen till SR. Men jag är kritisk till att man sätter upp handelshinder, som att man inte ska kunna hämta sitt vin i matbutiken när man ändå ska handla mat – för att det är ett hot mot folkhälsan. Det är ju rent trams!

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO välkomnar förslagen, även om några frågetecken kvarstår. Exempelvis kring att utländska säljare ska få marknadsföra sig i Sverige.

Andrine Winther
Andrine Winther

– Det finns alltid detaljer i utredningar som väcker frågor, men vi förutsätter att regeringen kan räta ut alla frågetecken inför den kommande propositionen. Äntligen kan vi få ett slut på den vilda västern-marknad som uppkommit, säger Andrine Winther, vice ordförande för IOGT-NTO.

Malin Thorson
Malin Thorson

Utredningen är ett ”steg i rätt riktning” anser Ungdomens nykterhetsförbund.
– Redan 2009 rekommenderade Alkohollagsutredningen ett förbud mot kommersiell försäljning. Regeringen måste reagera på dagens utredning om de vill behålla Systembolaget. Alkoholkonsumtionen bland unga har sjunkit rejält de senaste decennierna. UNF tror inte att Sverige vill vända den positiva trenden genom att öppna upp för fler alkoholföretag, säger Malin Thorson, ordförande för UNF.

UNF har även larmat om att alkoholföretag som säljer via nätet inte sköter ålderskontroll. Stickprover ordnade av organisationen visar att minderåriga har kunnat handla alkohol och även få den hemlevererad.

• Betänkandet ”Privat införsel av alkoholdrycker: tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik” (pdf-fil, 137 sidor). Se presskonferensen i efterhand.

Annonser