Ny straffavgift ska stoppa nätspriten

Tullverket ska efter en kammarrättsdom börja ta ut extra transportavgift från företag eller förare som fraktar och förvarar alkohol som det inte betalats svensk alkoholskatt för. ”Vi tror att det kan hejda den stora internethandeln med obeskattad alkohol till Sverige”, säger Sune Rydén på tullen till Drugnews.

Svenskar kan själva köpa och köra hem billig alkohol från andra EU-länder där skatten är lägre. Men vid distanshandel måste alkoholskatt betalas i det land där den ska konsumeras (enligt EU-dom i Justramålet). Det gör att flera nätköpare chansar, inte sällan uppmuntrade av webbföretag som påstår att skatt redan är betald eller svensk skatt inte behöver betalas.

Sedan 2013 får tullpersonal kontrollera punktskattepliktiga varor även i bussgods och lagerlokaler, inte bara rullande i lastbilar. Det har lett till att mer nätalkohol omhändertas då svensk skatt inte betalats. Ifjol tog tullen 72 000 liter oskattad alkohol och året före 61 000 liter.
Första kvartalet i år stoppades rekordmycket nätbeställd alkohol – 29 520 liter på väg till 522 köpare som inte betalat sammanlagt drygt en miljon kronor i svensk alkoholskatt.

Köparen åker då på att betala alkoholskatten och ett tillägg på 20 procent.
– Den mesta alkohol på väg till Sverige betalas det inte svensk skatt för. När vi upptäcker det, så gör avgifterna att det blir billigare att handla på Systembolaget istället, säger Sune Rydén, nationell alkoholexpert på tullverket.

Och nu riskerar även ”oberoende mellanhänder” som transportföretag och förare att få betala tilläggsavgifter på 20 procent om alkoholen de fraktar och förvarar inte har riktiga ledsagardokument som visar att skatten är betald.

Internetalkohol i lager stoppad av tullen.
Internetalkohol stoppad av tullen.

Hittills har kunder och webbföretag utomlands som säljer alkoholdryckerna kunnat uppge felaktigt referensnummer om att säkerhet för skatten finns och därmed försvårat upptäckt.

Men enligt en dom i kammarrätten i Göteborg nyligen så blir nu godsföretag inte bara ansvariga att se till att dokumenten finns, utan att de också stämmer.
”Om ledsagardokumenten innehåller mer än smärre brister ska alltså transporttillägg tas ut. Det innebär att lokalinnehavaren har ett långtgående och sanktionerat ansvar för att kontrollera dokumentets innehåll”, skriver kammarrätten.

I det aktuella fallet hade tullen stoppat några hundra liter sprit, öl och vin på ett bussgods i Göteborg då dokument saknades eller siffrorna inte stämde. Nu måste Smartpak Sverige AB betala ett par tusen extra i transporttillägg. Företaget hade överklagat domen i förvaltningsrätten eftersom man ansett sig fått oriktig information från tullverket. Beloppet sattes ner, men kammarrätten slår fast principen om lagerställenas ansvar för dokumentens innehåll.

Tullverket skickar i dagarna ut meddelande till aktörer och bussgodsombud om att myndigheten nu börjar tillämpa tilläggsavgifter om vid kontroll dokument inte stämmer att svensk alkoholskatt betalats.

– Vi får finna oss i det, även om det blir krångligt. Kommer gods till oss som inte verkar riktigt, så kommer vi ringa skatteverket och tullen. Annars sitter vi med skägget i brevlådan och åker på extra kostnader, säger Kenneth Höglund, driftansvarig på Smartpak i Jönköping, till Drugnews.

I fredags kontaktade Smartpak tullen om att dokumenten inte stämde för fem pallar alkohol på lagret i Jönköping och i måndags om två ytterligare pallar och som alla omhändertogs.

Smartpak och Bussgods står för en stor del av frakten av nätbeställd alkohol från kontinenten. De sköter alkoholtransporter som underleverantör åt tre stora aktörer där. Vad tullens nya regler betyder för fraktbranschen vet Smartpak inte, ”men sånt här sprider ju sig snabbt”.

Tullen tror att risken för transportföretagen att behöva betala flera tusen kronor i straffavgifter gör att de kommer att bli mer noggranna om vilka varor som de hanterar.
– Vi får givetvis vara vaksamma på om alkohol börjar skickas andra vägar via andra aktörer. Men förhoppningsvis kommer e-handel och införsel av obeskattad alkohol att minska nu, säger Sune Rydén på tullverket.

• Enligt en beräkning undanhålls svenska staten uppåt fyra miljarder kronor årligen i obetalda alkohol- och tobaksskatter.

Annonser