Fem danska partier: tillåt cannabis

KÖPENHAMN Fem partier i danska Folketinget – både till höger och vänster – anser att förbudet mot cannabis är skadligt och möttes idag för att diskutera en legalisering. Men majoriteten i parlamentet är ännu för ett förbud.

”Förbudet mot cannabis fungerar inte och är extremt skadligt. Det främjar brottslighet, förhindrar inte missbruk och gör det svårt att tala om haschkonsumtion med de unga. Låt oss släppa förbudet”.
Det skrev företrädare för danska partierna Alternativet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikala Venstre och Liberal Alliance, i helgen i en debattartikel i Politiken.

De anser att en legalisering av cannabis skulle kunna strypa vinster i miljardklassen för kriminella gäng, kunna använda polisens resurser bättre och kontrollera marknaden.

Idag möttes de i Christiansborg för att på en konferens diskutera hur en legalisering skulle kunna fungera i verkligheten.

De stora partierna i Folketinget – Socialdemokraterna, Venstre och Dansk Folkeparti – är dock emot en legalisering och förbudslinjen har därför ännu en majoritet. Men Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) har återkommande föreslagit en ”Systembolags-variant” med statligt kontrollerad cannabisförsäljning.

Forskaren Esben Houborg från Center for Rusmiddelforskning, som medverkade vid konferensen, håller med om att förbudet håller en stor illegal drogekonomi igång, men att en legalisering inte är problemfri väg.
Genom en legalisering vill man å ena sidan att få bort några av pengarna från organiserad brottslighet. Å andra sidan finns det risk för att fler kommer att börja använda cannabis eftersom det är lättare att komma åt, sa han till Politiken.

Danmark har länge haft problem med strider och skottlossning mellan gäng om en lönsam cannabismarknad. Ifjol beslagtogs över 6,6 ton hasch, dubbelt mer mot året före, och är tecken på hög tillgänglighet. Samtidigt har polisen ökat insatser mot narkotikahandeln, exempelvis i stadsdelen Christiania i Köpenhamn där cannabis öppet sålts i decennier.

I Danmark är det numer tillåtet att odla cannabis för medicinskt användning och sedan årsskiftet kan patienter med vissa diagnoser i ett försök få cannabis på recept för att bland annat röka. Något som danska läkarförbundet är skeptiskt till.

Annonser