Polis-mejl till danska drogköpare

ESBJERG 1 042 invånare i Esbjerg på Jylland kommer närmaste dagarna få mejlbrev från polisen om att de misstänks ha köpt hasch från kriminella gäng. En beslagtagen langarmobil har kunnat avslöja narkotikaaffärerna.

Den avslöjade droghandeln i Esbjerg och dess omgivningar och de många hasch-köparna är del i en stor utredning mot kriminella gäng på Jylland. I stora insatser från 2018 och framåt har polisen satt hårt tryck mot rivaliserande nätverk för att återställa säkerheten.

Hittills har 24 gängmedlemmar dömts till sammanlagt över 63 års fängelse och ytterligare gripna har senare delgivits misstanke om brott.

Beslag av en s.k. ”narkotelefon” dit köpare gjort tusentals sms-beställningar av droger, och fått leverans, har analyserats noga av polisen. Och nu går alltså Østjyllands Politi vidare och informerar drygt ett tusen misstänkta köpare av narkotika genom mejl-brev.
Där framgår att ingen av dem har köpt mer än 100 gram cannabis och kan få betala böter, (från 2 000 till 10 000 danska kronor, beroende på mängd och antal köp). I Danmark är det förbjudet att köpa och inneha narkotika.

– Majoriteten av dem som köpt hasch är vanliga medborgare i alla åldrar från Esbjergområdet. De har därigenom stöttat lokala gängmiljön som organiserat tusentals drogköp, säger polisinspektör Brian Voss Olsen i polisens särskilda utredning SEV i ett pressmeddelande.

Totalt har även 33 langare åtalats i utredningen på Jylland och i december besökte polisen och förhörde 52 personer som köpt mer än 100 gram hasch. Och i januari i år har polisen hört och delgivit 82 misstänkta köpare som är under 18 år, samt hört åtta ungdomar under 15 år om haschköp.

INFORMATION från Østjyllands Politi om böter för hasch-innehav för eget bruk.

Annonser