Danmark: fördubblade haschbeslag

KÖPENHAMN Ifjol beslagtogs drygt 6,6 ton hasch i Danmark, dubbelt mot året före. Mycket smugglas från Marocko, organisatörerna tjänar miljarder – gängen slåss på gatorna om marknaden. I fredags öppnade Pusher Street i Christiania efter varit stängd några dagar – nu ska polisen öka sin närvaro där.

Dansk polis beslagtog ifjol 6 636 kilo hasch vid olika razzior. Det är dubbelt mer än 2016 och det mesta på 18 år. Men verkar ändå knappt märkas, smugglingen fortsätter i stor omfattning över gränsen med hasch till Danmark.

Polisen beräknar, utifrån senare års beslag, att försäljning drar in stora belopp till ligor, mc-gäng och smålangare på mellan 1,25 till 2,5 miljarder danska kronor. Och leder till konflikter.

– När vi ser skottlossningar i Köpenhamns centrala delar, som i höstas och i vintras, så handlar det om haschmarknaden, säger polisinspektör Michael Kjeldgaard vid Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, till danska TV2.

Intervju med dansk anonym smugglare som tjänat miljoner. Skärmdump från Station2

Tv-magasinet Station2 har följt smugglingen av cannabis från odlingsområden i Rifbergen i norra Marocko via Spanien och lastbilsrutter till Danmark. En förare berättar att han under åren kört 30- 40 gånger, tjänar en miljon eller mer per tur och hasch göms i taket på lasten som ibland varit meloner.

– Jag har inget dåligt samvete för det. Jag har hjälpt folk med billigt hasch och hade inte jag gjort det så hade någon annan gjort det, säger mannen inte visar sitt ansikte.
Han har stundtals bott vid spanska solkusten och levt ”lyxliv” mellan smuggeljobben.

Gatulangare och leverantörer som tar upp beställningar via mobilen intervjuas också. De bekymrar sig inte vara del av ett stort kriminellt nätverk, utan om att ”leverera hög kvalitet till ett lågt pris”.

Polisen konstaterar att hasch är stor marknad som ger enorma vinster.
– Men även om vi inte kan stoppa folks användning av stoffet, så fortsätter kampen mot den organiserade smugglingen och handeln med hasch, säger polisinspektör Michael Kjeldgaard.

I razzior har spansk och dansk polis varit aktiva mot droghandeln. I en razzia greps 21 personer, i en annan nio personer med kopplingar till Hells Angels, berättas i programmet.

En känd drogscen i Köpenhamn är Pusher Street i stadsdelen Christiania, som lockar både turister och cannabisköpare. Senare år har bråk uppstått kring bodarna, vid ett tillfälle skottskadade en langare två poliser och en turist. Haschbodarna har ibland rivits av polis, ibland av invånare för att få tillfälligt lugn. Men kommersen är ofta snabbt igång igen.

Ingång till Christiania, socialt experiment som startade 1971

Nu i veckan stängdes Pusher Street av invånarna i fristaden tillfälligt med höga stängsel.
”Pusher Street är stängt några dagar. När vi åter öppnar kommer det vara en trevligare gata”, stod det på skyltar. Och en försommardag präglades stadsdelen av lugn och dåsande invånare och borta var den söta karaktäristiska cannabisdoften.

Även om droghandeln drar dit kriminella och oroar invånare, så ger den samtidigt intäkter. När en tv-kanal i torsdags frågade en talesman för fristaden varför christianiterna inte kan stänga Pusher Street för gott, så ville inte denne svara.

När Pusher Street öppnades igen i fredags, så var handeln med narkotika snart igång igen. Polisen som hoppats på permanent stängd handel, utlovar nu istället ökad närvaro framöver sedan man konstaterat att en organiserade droghandeln fortsätter igen.
– Vi kan inte acceptera en stor supermarket för hasch mitt i vår stad, och därför skruvar vi nu upp för insatser och kommer framåt ha en snabb daglig närvaro vid Pusher Street, sade polisdirektör Anne Tønnes på en presskonferens, rapporterar TV2.

Danska politiker har återkommande föreslagit att cannabis på försök ska legaliseras och kontrollerad försäljning istället ske – för att slå undan benen på ligorna och få bort våldet. Men hittills har propåerna runnit ut i sanden, bland annat finns oro för att ökad tillgång skulle leda till att fler börjar använda drogen. Och svenska politiker har protesterat och varnat för att det skulle öka införsel över Öresund.

Annonser