Mexikansk knarkkung dödad – igen

B841-MexikoflagMinMEXICO CITY Legendariske kartelledaren Nazario Moreno som officiellt hade dödats 2010, sköts åter ihjäl i söndags vid skottväxling med militär, enligt en talesperson för Mexikos regering.

Mannen hade vägrat ge upp när militärpersonal försökte gripa honom i västra delen av oroliga delstaten Michoacan och han dödades i den skottväxlings som senare följde när staden Tumbiscatio, rapporterar AFP.
– Han har blivit identifierad som Nazario Moreno, sade chefen för allmänna säkerheten Alejandro Rubido vid en pressträff.

Moreno – även kallad ”El Chayo” – grundade kartellen La Familia och var dess främste ledare tills hans påstods avlidit i december 2010. Han bekräftades död av myndigheterna och förra regeringen, men ingen kropp hittades.

Gruppen Tempelriddarna bröt sig ur La Familia och i Michoacan blev Morena en slags helgonsymbol för många. Hans ”bibel” om hur man indoktrinerade nya medlemmar fortsatte att användas.

Samtidigt gick rykten om att Morena överlevt och gömde sig i bergen och fortsatte som hemlig ledare för Tempelriddarna. Han såg sig själv som en Che Guevara och uppträdde i riddaremundering med Maltesarkors och ibland svärd, enligt en källa.

Tempelriddarna har livnärt sig på narkotikaproduktion, som crystal meth i egna laboratorier, illegal järnmalmsutvinning och utpressat fattiga fruktodlare, tortillabagare och lokala tjänstemän.

En trekamp tilltog senaste året mellan kartellen, svaga rättsmyndigheter och bönder som tröttnat på kartellens härjningar och bildat medborgargarden. I januari sände regeringen in 9 000 soldater och federala poliser till delstaten och ingick ett avtal med gardet.

Därefter tilltog jakten på ligaledare och nu har alltså återuppståndne Nazario Moreno ”åter” besegrats. Han blev 44 år.
På en fråga om varför han så länge höll sig undan, så uppger en amerikansk säkerhetsman för AFP: ”Om han hade visat sitt ansikte, så hade det varit så förödmjukande för regeringen att de skulle tvingats jaga efter honom”.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser