Philip Morris vill köpa Swedish Match

Amerikanska tobaksjätten Philip Morris har lagt ett bud på 106 kronor per aktie, värt totalt 161 miljarder kronor, på svenska snustillverkaren Swedish Match.


Budet meddelades i onsdags morse och Swedish Match styrelse rekommenderar ägarna att acceptera budet.

– Vi är glada över att kunna meddela detta spännande steg på Philip Morris Internationals och Swedish Match resa mot en rökfri framtid. Både övertygande strategiska och ekonomiska skäl talar för att detta samgående skulle skapa en global ledare inom rökfria produkter, stärkt av kompletterande geografisk närvaro, kommersiella möjligheter och produktportföljer – och öppna upp betydelsefulla plattformar för tillväxt i USA och internationellt, säger Philip Morris VD Jacek Olczak i ett pressmeddelande.

Kravet är att Philip Morris (via sitt holländska dotterbolag) blir ägare till över 90 procent av aktierna i Swedish Match.

Swedish Match är marknadsledande i USA inom ”nikotinportions-segmentet” genom sitt snus, bl. a varumärket Zyn (ett slags ”tobaksfritt” snus, men innehåller nikotin). Philip Morris vill lämna cigarettmarknaden och har som mål att 2025 bli ett rökfritt bolag.

Swedish Match grundades 1915 av Ivar Kreuger, la ner cigarettfabriken i Malmö 2002, idag inriktat på snus, cigarrer och tändare/tändstickor, har cirka 7 500 anställda. Företagets omsättning ökade tio procent första kvartalet i år till totalt 4 892 miljoner kronor, (vinsten 1 937 mkr).

Annonser