Tuffa tider för cannabisföretag i Kalifornien

SACRAMENTO Trots att Kalifornien tidigt tillät marijuana i medicinskt syfte och senare en folkomröstning legaliserade nöjesbruk, så är det bara en tredjedel av delstatens kommuner som tillåter cannabis. Något som hotar branschens lönsamhet och flera cannabispionjärer har inte råd att fortsätta.

Marijuana har lockat flera som hoppas på en grön guldrusch. Men det finns ekonomiska baksidor. Det är marijuanaindustrins egen nätsida Marijuana Business Daily som rapporterar om svårigheter i Kalifornien.

Marijuanaföretagen har problem med myndigheterna och därmed också med lönsamheten. Trots att medicinsk cannabis blev godkänt efter en folkomröstning redan 1996 och att drogen blev helt legaliserad efter en ny folkomröstning 2016 är cannabis förbjuden i de flesta städer och kommuner.

Bara 161 av delstatens 482 kommuner och 24 av 58 län/counties tillåter någon form av laglig cannabisaktivitet. Dessutom har många av dessa lokala områden begränsningar för vilken typ av verksamhet som får förekomma. Det kan vara att enbart tillåta laboratorier som utför tester på cannabisprodukter eller att bara marijuana för medicinskt bruk. Svårast har butiksförsäljning av cannabis som är förbjuden i 81 procent av kommunerna.

Inte nog med att delstaten har ett lapptäcke med snåriga bestämmelser och regleringar, ovanpå detta tillkommer lokala regelsystem som ytterligare försvårar för dem som på laglig väg vill tjäna pengar på cannabis.

Många av de tiotusentals aktörer inom den tidigare grå marknaden (då medicinsk marijuana var tillåten, men under oklara juridiska förhållanden), har nu blivit utestängda. Antingen för att de inte får någon lokal licens eller för att deras affärsverksamhet har blivit förbjuden i den stad eller län de varit verksamma.

Flera av de här cannabispionjärerna är småföretag, ofta enmansföretag, och har inte tillräckligt med kapital för att kunna fortsätta i den legala marijuanasektorn. Den här situationen har lett till en stor utslagning från marknaden, samtidigt som nya aktörer kan komma in på banan.

I USA har hittills över hälften av delstaterna tillåtit marijuana för medicinsk användning och ett tiotal delstater och huvudstaden Washington legaliserat drogen även för rekreationellt bruk.

Etiketter:

Annonser