Framgångar för marijuanavänner i USA

WASHINGTON I ödesvalet i USA om ny president vann Donald Trump (rep). Vad gäller cannabis, så röstade Kalifornien och minst två delstater ja till att legalisera drogen som njutningsmedel och tre delstater för att tillåta den som medicin. Resultatet kan påverka narkotikakontrollen globalt på sikt.


D252-US-Maya1Nio amerikanska delstater tog ställning till förslag kring cannabis i samband med tisdagens val.
I Kalifornien (preliminärt 55,8 – 44,2 procent), Massachusetts (53,6 – 46,4 proc.) och Nevada (54,5 – 45,5 proc.) röstade en majoritet för legalisera rekreationellt bruk av drogen, medan Arizona (47,9-52,1 proc.) sade nej. I Maine är resultatet ännu inte helt klart, (just nu 50,3 – 49,7 proc. för ja), enligt CNN.

Dessutom röstade Florida, Nord Dakota och Arkansas ja till att tillåta ”medicinsk marijuana”, medan Montana röstade nej.

Totalt kommer alltså snart ett trettiotal delstater i USA tillåta rökning av marijuana för medicinska skäl och minst sju delstater fullt ut legaliserat försäljning, odling och mindre innehav av drogen även för nöjesbruk.

Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, om utgången kring cannabisförslagen i USA-valet:
– Mycket beklagligt, men inte helt oväntat, det var ju på gång redan för sex år sedan i Kalifornien, men fördröjdes där, säger han till Drugnews.

Drogen kommer troligen att legaliseras där efter en process utifrån förslaget Proposition 64, även om han inte tror på argumenten att utlovade skatteintäkter av cannabishandel kan väga upp de skador som drogen kan medföra.

I Kalifornien finns redan en stor marijuanaindustri, som levererar till ”medicinsk marijuana”-ställen. Där finns Hollywood som glamouriserar pot-rökande i flera filmer. Och delstaten är folkrik och trendsättande för andra delstater och länder, det kan bli en ”tipping-point” för en ny amerikansk drogpolitik.

Frågan är hur nya regeringen och kongressen agerar när fler delstater tillåter cannabis-hantering. Det kan leda till att federala förbudet kring drogen ändras så småningom och USA tvingas då se över sin anslutning till FN:s narkotikakonventioner. Även Kanada har aviserat att nästa år lägga förslag om att tillåta nöjesbruk av cannabis för vuxna.

Per Johansson
Per Johansson

– Det skulle försvaga internationella narkotikakontrollen på sikt och vi riskerar hamna hundra år tillbaka. Det blir som att starta om från början om globalt samarbete kring narkotika, säger Per Johansson.

• Hur kommer legalisering i fler delstater i USA påverka Sverige och Europa?
– Det är omöjligt att säga, men det går inte att bortse ifrån här hemma. USA är ett viktigt land och påverkar trender här också, självklart kommer många att uppleva det som oundvikligt att legalisera.

– Några legaliseringsförespråkare kommer givetvis att försöka utnyttja det amerikanska valresultatet om de kan. Men det är viktigt att svenska regeringen inte lämnar frågan åt sitt öde, utan lyssnar på den stora folkopinionen som vill ha en restriktiv narkotikapolitik, svarar Per Johansson på RNS.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser