Cannabisaktier ökar hos svenska sparare

Marijuana-industrins aktier stiger efter legaliseringar i Nordamerika. Även bland svenska småsparare är utländska cannabisaktier glödheta, ”en boom”, enligt nätmäklaren Nordnet.

Vid årsskiftet blev drogen tillåten för nöjesbruk i Kalifornien och hittills har åtta amerikanska delstater tillåtit den för rekreation och ett trettiotal för ”medicinsk marijuana”. Senare i år blir den legal som nöjesdrog i Kanada. Och branschen har gått från förr ungdomsprotest och ideologi till idag företagsstyrd.

Cannabisaktier har snabbt ökat hos flera svenska småsparare, från 5000 till över 30 000 svenska aktieägare, enligt statistik från Avanza. Där ligger den på fjärdeplats som mest handlade aktie och hos Nordnet på tiondeplats, enligt Dagens Industri.

– Det är klart att det blir en Klondikerusch när det öppnas upp. Alla vill hoppa på det här tåget. Men det kanske är precis som i Klondike att det är de som säljer utrustningen som är mest intressanta, som svenska Heliospectra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till DI.

Vid sidan om att lagliga marknaden ökat (och även tobaks- och alkoholföretag söker sig till cannabis), så är en annan förklaring aktieforum och aktiegrupper på Facebook, som placerar i marijuanaföretag. Men såväl handlare som risktagande sparare påminner om att det kan gå upp och snabbt ner i nya branscher.

Är det då etiskt att tillhandla handel med cannabis-aktier? frågar Sveriges Radio nätmäklaren Nordnet.
– Ja, och den frågan ställs på sin spets här eftersom det är en vara som är olaglig här i Sverige. Men då måste man komma ihåg att bolagen har en laglig verksamhet och att de driver den på marknader där det är lagligt, svarar sparekonomen Joakim Bornold.

Legala marijuana-marknaden växer alltså och kan i år bli värd över 60 miljarder kronor i Kanada och uppåt 90 miljarder kronor i USA, enligt en tidigare beräkning av analysföretaget Monitor.

 

Annonser