Coca Cola vill smaksätta med cannabis

ATLANTA Läskdryckesjätten Coca Cola letar nya intäktskällor och uppges föra samtal med kanadensiska Aurora Cannabis om att utveckla dryck med innehåll av icke-hallucinogena cannabinoiden CBD.

Det rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg i måndags. Den kanadensiska marijuanatillverkaren Aurora avböjer kommentera, medan Coca Cola Company medger att nya produkter med cannabis-substanser lockar företaget.

I ett pressmeddelande skriver Coca Cola om spekulationerna:
”Vi har inget intresse av marijuana eller cannabis. Såsom många andra inom dryckesindustrin följer vi noggrant tillväxten av icke-psykoaktiv CBD som ingrediens i funktionella wellnessdrycker runt om i världen. Utvecklingen sker snabbt. Inga beslut har fattats vid denna tidpunkt.”

Rykten om att Coca Cola, grundat 1886 i USA, i början spetsade drycken med kokain, har avfärdats av företaget flera gånger. Däremot finns koffein i originaldrycken. Senare år finns flera olika varianter av Coca Cola, som är ett av världens starkaste varumärken.
Men Coca Cola söker nya inkomstkällor. Traditionella läskmarknaden är enorm, men konkurrensutsatt och kritiseras ofta för bidra till ökad fetma och diabetes i världen.

Förutom cannabissmaker så undersöker colajätten även kaffe som tillväxtalternativ. Nyligen förvärvade företaget kedjan Costa Coffee för 5,1 miljarder dollar, enligt Dagens Industri.

Cannabis som drog har legaliserats för nöjesbruk i flera delstater i USA och från 17 oktober hela Kanada. Ätbar och drickbara marijuanaprodukter tas fram i rasande fart. Investerare tror på en växande legal marknad. Också tobaks- och alkoholföretag lockas och köper in sig i cannabisföretag.

Alkoholföretaget Constellation Brands med ölmärkena Corona och Molson Coors har ingått samarbetsavtal med marijuanatillverkare i Kanada efter ”tidigt identifierat nya konsumenttrender”. Heinekens inköpta bryggeri Lagunitas gör redan ett IPA-öl med innehåll av cannabis-essenser, (utan rusämnet THC).

Annonser