Sex döda i maffiafejd i Tyskland

DUISBURG/ROM Sex italienska medborgare hittades natten till i onsdags ihjälskjutna i tyska staden Duisburg. De föll offer i en vendetta i den kalabriska maffian ´ndrangheta, enligt Italiens inrikesminister.

De sex personerna i åldrarna 16-39 hittades i närheten av en italiensk restaurang där flera av dem arbetade. Alla hade skjutits i huvudet, ett av offren avled på väg till sjukhus.

Den tyska polisen är återhållsam med att spekulera i bakomliggande orsaker till dådet. Men den italienska inrikesministern Giuliano Amato sade på en presskonferens i Rom att det var ytterligare ett kapitel i en 16 årig fejd mellan de två maffiafamiljerna Strangio-Nirta och Pelle-Vottari-Romeo med ursprung i Kalibrien i södra Italien.

De återkommande bråken som tidigare kostat minst 18 människor livet påstås ha sin upprinnelse i en äggkastning under en festival 1991, den s.k. San Luca-fejden, rapporterar italienska medier.

´ndrangheta-maffian har växt som brottssyndikat och kontrollerar en stor del av Italiens narkotikahantering, särskilt kokainhandeln. Men tros även ha fästen i bland annat Tyskland där över en halv miljon italienska invandrare idag finns.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser