Sprit och knark populärt hos Liberalerna

När Liberalerna i helgen samlas till landsmöte i Linköping kommer det att finns en hel del förslag som berör alkohol, narkotika och tobak som ombuden kan debattera. Men några större positionsförändringar blir det inte om partistyrelsen får som den vill.

Liberalernas landsmöte i Linköping, som inleds fredag och fortsätter sedan hela helgen, kommer att diskutera en hel del motioner som berör alkohol, narkotika och tobak. Ett antal motioner förespråkar stora förändringar.

Tre motioner vill slopa Systembolagets detaljhandelsmonopol och ytterligare en vill begränsa monopolet till drycker starkare än 15 volymprocent. De förslagen får inget gehör från partistyrelsen. ”Systembolagets detaljhandelsmonopol är en bra avvägning mellan att å ena sidan erbjuda en hög servicenivå, å andra sidan motverka alkoholens skadeverkningar” skriver man i sitt yttrande.
Partistyrelsen föreslår också avslag på förslaget att sänka åldern för att få köpa alkohol från 20 år till 18 år.

En annan motion vill att Liberalerna ska säga nej till gårdsförsäljning. Partistyrelsen konstaterar att landsmötet 2015 tog ställning för gårdsförsäljning ”i begränsad utsträckning, under förutsättning att detta inte påverkar Systembolagets roll negativt” och de vill stå kvar vid det ställningstagandet och föreslår att motionen avslås.

Mindre strikta regler för alkoholservering föreslås i ett antal motioner. Där hänvisar partistyrelsen till att Liberalerna i riksdagen ställt sig bakom ett tillkännagivande för att se över dagens regler för serveringstillstånd så att de ”moderniseras och anpassas till dagens samhälle”. Riktigt vad man vill uppnå är dock oklart.

En av motionerna vill till exempel att Liberalerna ska verka för att krav på lokal och matservering för servering av alkohol bör avskaffas. Den motionen föreslår partistyrelsen ska bifallas ”med vad partistyrelsen anfört”. Vad det innebär är inte helt tydligt. I sitt yttrande skriver partistyrelsen att ”en översyn bör se till att det finns någon form av mat eller snacks att tillgå i lokalen” även om den inte behöver vara tillagad.  De skriver också att ”öppna upp för till exempel specialiserade vinbarer är ett skäligt nästa steg”.

På denna punkt finns också en reservation i partistyrelsen från Jan Jönsson, profilerat liberal socialpolitiker från Stockholm, som vill avslå motionen. I sin reservation skriver han att borttagande av alla krav på matservering skulle innebära en mycket stor ökning av tillgängligheten av alkohol, med ökade alkoholskador och ökat våld som följd.

Liberalernas partistyrelse är dock helt överens om att de vill avskaffa kravet på anmälan till kommunen om näringsidkare med serveringstillstånd vill servera spritdrycker de själva kryddat.

Narkotikapolitiken berörs i tre motioner. Samtliga handlar om att se över den svenska narkotikapolitiken i en mindre restriktiv riktning, framför allt kopplat till frågan om avkriminalisering, men även argument för legalisering förs fram i någon motion.

Här föreslår partistyrelsen att motionerna ska besvaras eftersom partiet tagit ställning för att effekten av kriminaliseringen av narkotikabruk och innehav för eget bruk behöver utvärderas.

När det gäller tobak finns det tre motioner till landsmötet, samtlig med Christofer Elde från Huddinge som ena av eller enda undertecknare. Det handlar om att fasa ut alla tobaksprodukter på samma sätt som i Nya Zeeland, att förbjuda smaksättning av tobak och andra nikotinprodukter och införa regler för att minska exponeringen av tobak i butiker och införa standardiserade neutrala paket.

Inget av förslagen får dock gehör från partistyrelsen som föreslår avslag på allt. Att tvinga butiker att gömma undan tobaksvaror och införa standardiserade paket skulle vara ”en för stor inskränkning av den enskilde handlarens och företagens näringsfrihet” enligt Liberalernas partistyrelse.

Annonser