Inget gehör för WHO-vädjan i EU-utskott

WHO Europe fick inte gehör för sin vädjan till EU-parlamentarikerna om skarpare skrivningar i den cancerrapport som behandlades av Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Trots insatser som uppropet från WHO och protester från civilsamhällesorganisationer antogs den urvattnade rapporten. Rebecka Öberg, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO, uppger för Accent att sådant som försvann bland annat handlade om att införa varningstexter på förpackningar, och så har de lades det till formuleringar som ”riskfylld konsumtion” i stället för att bara skriva konsumtion.

Den ansvariga rapportören Erik Poulsen (Renew) gläds i ett inlägg på Linkedin över att rapporten fått stöd av en bred majoritet och kommenterar att just alkoholen var föremål för debatt. ”Det finns två åsikter: 1 All alkoholkonsumtion är skadlig, särskilt när det gäller risken för cancer. 2. Alkoholmissbruk är skadligt, men det kan faktiskt vara hälsosamt att dricka ett glas vin då och då.”

Alessandro Gallina, som arbetar för European Public Health Alliance, EPHA, ger inte mycket för det argumentet.
”Detta skulle vara begripligt om den dikotomi han beskriver inte förvränger verkligheten: alkoholens cancerframkallande natur är inte en fråga om åsikt utan en etablerad fakta”, skriver han bland annat i ett eget inlägg på Linkedin.

Annonser