WHO: Sluta hymla om alkoholens koppling till cancer

EU-parlamentet bör i sin cancerstrategi vara tydlig och inte hymla med att alkohol orsakar cancer och att det inte finns någon säker nivå för alkoholkonsumtion. Det kravet riktas till parlamentet i ett gemensamt uttalande från WHO Europa och IARC.

Enligt WHO och IARC, International Agency for Research on Cancer, är alkohol en stor orsak till cancer. Det är bekräftat att alkoholdrycker kan orsaka flera cancerformer, inklusive i munnen, halsen, tarmarna och bröstcancer.

Men i EU:s arbete mot cancer i Europaparlamentet har skrivningarna kring alkohol och cancer tonats ned, efter vad som beskrivs som intensiv lobbying från företag med kommersiella intressen av alkoholförsäljning.

WHO:s regionchef för Europa, Hans Henri P. Kluge, och direktören för International Agency for Research on Cancer, IARC, Elisabete Weiderpass uppmanar nu i ett gemensamt uttalande europaparlamentarikerna att inte dölja det som är den medicinska forskningens slutsats.

Att alkoholkonsumtion bidrar till cancer och dödlighet ”bör tydligt erkännas utan användning av några kvalificerande eller vilseledande adjektiv såsom ’skadlig’ eller ’kraftig’ konsumtion av alkohol eller ’ansvarsfullt drickande’” skriver de i det gemensamma uttalandet.

De båda menar också att allmänheten bör informeras om cancerrisken med alkohol och de lyfter fram hälsovarningar på dryckesförpackningar som ett sätt att göra det.

Movendi International, en global allians av organisationer och personer som

arbetar mot alkohol- och andra droger, välkomnar initiativet att informera parlamentsledamöterna om att vetenskapen tydligt visat på betydelsen och potentialen att använda alkoholpolitik för att förebygga cancerrisk och dödsfall i Europa.

Kristina Sperkova. Foto: Drugnews/jö

– Människor har rätt att veta, och våra valda företrädare har en skyldighet att skydda oss och våra samhällen från ett av de största hälsoproblemen, sociala och ekonomiska problemen inom EU genom att använda vetenskapligt odisputabla alkoholpolitiska lösningar, säger Kristina Sperkova, ordförande för Movendi International.

• International Agency for Research on Cancer. IARC, är en specialiserad del av Världshälsoorganisationen (WHO). Dess huvudsakliga uppdrag är att bedriva forskning för att förstå orsakerna till cancer och utvärdera metoder för att förebygga sjukdomen.

Annonser