Årets drogförebyggare prisade

Umeå har utsetts till Årets förebyggande kommun och ANDT-samordnaren Dzemal Sabovic, Ale kommun, är Årets förebyggare. CAN-pristagarna presenterades på FörebyggNu-konferensen.

– Tack. Det känns som att att jag vunnit guldskålen i fotbolls-VM. Helt obeskrivligt, men möjligt tack vare mina lagkamrater i Ale kommun, säger Dzemal Sabovic i ett inspelat tacktal då han är utomlands i veckan.

Han får diplom och 25 000 kronor i pris som Årets förebyggare från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning för att enligt motiveringen bl a ”jobba aktivt med drog- och brottsförebyggande arbete. Han synliggör även det­ta på sociala medier, så att kommuninvånare, andra kommuner och organisationer kan ta lärdom och inspireras av Ale kommuns framgångsfaktorer i frågan”.

2019 hade inflyttningskommunen Ale utanför Göteborg stigande brottsstatistik och högstadieelevernas drogerfarenhet var med nio procent näst högst i Västra Götaland. Vid årets mätning hade den sjunkit till 2,3 procent genom medvetna insatser. Sabovic ser det som steg på vägen till nollvision, (läs mer i GP).

Med systematiskt arbete, samverkan med polisen och andra brottsförebyggare för att fånga upp unga i riskzonen med tidiga insatser. En handbok i praktiskt lokalt drogförebyggande arbete har tagits fram, ”Drogkompassen”.

Dzemal Sabovic, Årets Förebyggare. Foto  skärmdump.

 

Dzemal Sabovic har varit samordnare i ANDT-arbetet och jobbat ihop med lokalpolisen och andra. Själv betonar han särskilt föräldrarnas roll.
– Får man med föräldrar i samverkan och med andra engagerade vuxna i samhället, så är det möjligt med en lokal mobilisering mot narkotika. För varje ny generation elever och tonårsföräldrar behöver vi upprepa det eviga budskapet om kärlek och gränser, säger han i inspelade talet.

Fokus på föräldrar i preventiva arbetet för att forma ”rätt attityder” till droger och minska efterfrågan. Parallellt med det bedrivs mer brottsbekämpande arbete för att minska tillgången. Och på individnivå försöker Ale tidigt fånga upp unga som riskerar hamna i missbruk och kriminalitet.
Dessutom har kommunen kampanjer varje år utanför Systembolaget med polis och lokala företrädare.

Umeå fick under pågående konferensen FörebyggNu priset för Årets förebyggande kommun. För bl. a ”hög kompetens och systematik i sitt arbete med tillsynsverksamhet inom alkohol och tobak”, och höga poäng på s.k. Preventionsindex. (t ex bra struktur, policy, insatser för att minska tillgång och efterfrågan och tydliga riktlinjer).

Umeå har också tidigt tagit upp kampen mot narkotika i ett brett samarbete.
– Knarklangning och snatterier har minskat och Umeå har blivit tryggare, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S), glad över kommunens utmärkelse.

Seth Åberg, processledare för det brotts- och drogförebyggande arbetet i Umeå, och Leif Lundin, från ungdomsmottagningen Ingången som både har personal från socialtjänsten och sjukvården, var på plats och fick stolta ta emot vandringspriset i form av en svala av CAN:s direktör Charlotta Rehnman Wigstad.
– Vi ska lära fågeln att flyga, sa Leif Lundin och skrattade.

• Jury 2021 års Förebyggarpriser har bestått av representanter från CAN, Systembolagets dotterbolag IQ och Länsstyrelserna.

Annonser