Årets förebyggare utsedda

CAN:s årliga förebyggarpriser klara. Organisationen Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON) utses till Årets förebyggare och Västerås är årets förebyggande kommun. Professor Rosaria Galanti tilldelas drogforskningspriset och Pontus Lundblad får diplom för initiativet Cykelvandringen i Malmö.

Här kan du bekanta dig med årets pristagare, som tillkännagavs i fredags via ett webbseminarie.

Årets förebyggare är Riksförbundet SIMON, Svenskar och Invandrade Mot Narkotika, tilldelas en prissumma på 25 000 kronor för sitt engagemang för det drogfria lokalsamhället. 

Redar Baskin. Foto: Simon

• Grattis till utmärkelsen! Hur känns det och vad betyder priset för er?
– Det känns underbart! Det betyder oerhört mycket med lite erkännande efter 30 års arbete – så igen, det är underbart, säger Redar Baskin, SIMON:s ordförande, till Drugnews.

 • Vad händer nu, framåt?
– Vi får smälta det här lite internt, men det som händer sedan är att vi kommer att jobba ännu hårdare. Det här är en sporre för oss och för våra medlemmar – kampen mot narkotika är viktigare än någonsin, säger Basin som ursprungligen är kurd och idag är narkotikapolis i region Öst.

Ur juryns motivering: ”I 30 år har SIMON varit en mötesplats och plattform för engagerade personer att verka och ta ställning för en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Riksförbundets styrka är medlemmarnas kunskap och erfarenhet.”

Årets förebyggande kommun är Västerås stad, som på ett ”föredömligt och framgångsrikt sätt tagit initiativ till, implementerat, drivit och förvaltat ett ANDT-förebyggande arbete lokalt”, enligt juryn.
Det är andra gången som Västerås får priset, förra gången var 2011.

Samordnare Ammi Karlsson Pye. Foto: Drugnews

– Det är så kul att vi har fått det här priset! Jag var projektledare när vi tog fram utbildningen ANDT-coach, och att den nu har spridits till andra kommuner är förstås jätteroligt! ANDT-coacher stärker det förebyggande arbetet på stadens skolor, fritidsgårdar, familjecentrum och inom socialtjänsten, men också i civilsamhället, säger i en kommentar Ammi Karlsson Pye, som samordnar det förebyggande arbetet i staden.

Årets drogforskningspris tilldelas tobaksforskaren Rosaria Galanti som får en prissumma om 25 000 kronor för framstående epidemiologisk forskning om tobak.

Rosaria Galanti

– Jag vill bara tacka och säga att jag är väldigt rörd över den här fina utmärkelsen. Min plan är att prispengarna ska gå till yngre personer som vill forska på ämnet tobak och utveckla detta forskningsfält, säger hon via videolänk i samband med prisutdelningen.

Ur priskommitténs motivering: ”Rosaria Galanti har genom sin forskning bidragit till betydelsefull kunskap om tobaksanvändningens hälsoeffekter och om varför man börjar eller slutar använda tobak. Sammantaget utmärks den forskning hon bedriver av en imponerande bredd, kvalitet och relevans.”

Pontus Lindblad

Diplom för bra initiativ får Pontus Lindblad, initiativtagare till Cykelvandringen i Malmö, mottar ett diplom för sitt stora ideella engagemang. Från att tidigare nattvandrat i Jönköping så fortsatte han efter flytten till Malmö som eldsjäl att med cykeln nå fler platser där ungdomar rör sig om kvällarna.

Annonser