Spanien: dansa inte, rök inte, drick inte

MADRID Spanien stänger nattklubbar och förbjuder rökning och alkoholdrickande utomhus på offentliga platser, om inte två meters distans kan hållas. Det meddelade som försök att bromsa corona-smittan som nu ökar igen i landet.

Virusinfektioner har tagit fart igen senaste dagarna och senast veckan har ett 70-tal invånare avlidit i covid-19.

Hälsominister Salvador Illa. Foto via Wikipedia

I fredags meddelade hälsominister Salvador Illa flera åtgärder för att hejda virussmittan. Barer och restauranger ska stängas senast vid 01 på nätterna, enligt de nya restriktionerna. Och hälsominister råder även att inte fler än tio personer träffas på offentliga platser. Han varnar särskilt ungdomar att samlas utomhus och dricka stora mängder alkohol, en populär trend som kallas ”botellónes”.

– Vi har inte råd att inte vara disciplinerade. Vi kan inte ignorera viruset som cirkulerar bland oss, sa Salvador Illa på en presskonferens i fredags, rapporterar tidningen El País och nyhetsbyrån Reuters och fler medier.

Invånare i Rota, Spanien, hedrar Corona-virusets offer i juni 2020. Foto: Navy Medicine

Han tillade att situationen inte är jämförbar med det svåra hälsoläget i mars och april, och att de nysmittade nu oftare är yngre och med mildare fall. Men att ”det inte betyder att vi inte bör vare bekymrade”, tillade han.

Några regioner som Galicien och Kanarieöarna har tidigare i veckan även beslutat om åtgärder för att hejda tobaksrökning på allmän plats. Dels för att minska trängsel och begränsa sociala kontakter. (Det finns även misstanke om att rökare andas ut storma mängder salivdroppar med röken och att de oftare rör vid sina ansikten än andra.)

Spanien har drabbats svårt av corona-pandemin och totalt 28 605 har avlidit med viruset. Efter en minskad spridning på försommaren då landet började öppnas upp igen, så har smittspridningen nu åter tagit fart. I torsdags rapporterades nära 3 000 nya smittade och sammanlagt har över 337 300 personer konstaterats smittade – det högsta antalet i Västeuropa.

Flera regionala företrädare har efterlyst samordnade åtgärder mot pandemin och en guide med sådana insatser har nu tagit fram. Regeringen har även beviljat två miljarder euro extra i finansiering till regionerna.

Madrid-regionen ska även börja med fler tester i de områden som har drabbats hårdast av viruset. Personer kommer att kontaktas slumpmässigt via sms-meddelande och erbjuda dem ett PCR-test, meddelar tidningen El País.

Flera andra länder har infört begränsningar i nöjeslivet och med alkoholservering för att försöka förebygga smittspridning av viruset. I Norge förbjöds nyligen alkoholförsäljning på krogar efter midnatt, vilket följdes av festkaos när unga flyttade ut firande på stan och i bostäder.

Annonser