Norge: jurydom i polismål revs upp

OSLO Hovrättens jury anser att förre norske polischefen Eirik Jensen är skyldig till korruption, men friade honom för medhjälp till narkotikasmuggling. Men rättens domare ingrep och upphävde friande domen efter en timme och det uppmärksammade målet måste nu göras om.

Det blev nära tumultartade scener när överklagade domen på 21 års fängelse i Oslo tingsrätt för den tidigare hyllade polischefen mot organiserad brottslighet, Eirik Jensen – som Drugnews tidigare rapporterat om – skulle presenteras i måndags i Oslo.

Lagrettens (motsvarande hovrätten) lekmannajury kom fram till att han var skyldig till grov korruption, men friade honom från medhjälp till att smugglat in nära 14 ton hasch till Norge.

De tre domarna drog sig då tillbaka för egen överläggning och upphävde en timme senare juryns friande. Enligt domarna hör anklagelserna om korruption och narkotikasmuggling ihop.

– Hela fallet måste därför tas om med nya domare, sa domare Krisel Heyerdahl rapporterar Ekot och NRK.

Erik Jensen, idag 61 år, fick uppleva en rejäl rättslig svängning på eftermiddagen till sin nackdel. Nu har han bestämt sig för att överklaga domarnas upphävande av juryns friande till norska högsta domstolen.
– Man ska givetvis inga dömas av sina kamrater. Det är så att säga på ren norska att spotta på juryn, sa han efteråt om domarnas agerande.

Jensen har varit polis sedan 1977 och var länge hyllad för sitt framgångsrika arbete mot narkotikaligor och mc-gäng. Han förespråkade en ”dialogmodell” för att skapa tillit och kommunikation mot kriminella miljöer. Han använde sig även av informatörer i kriminella kretsar. En sådan var den ”haschbaron” som hjälpte Jensen sätta fast konkurrenter. Men mannen påstod även att Jensen hjälpt honom via kodade sms-tips att kunna föra in stora mängder narkotika och att han gett värdeföremål och kontanter till sin poliskontakt.

Smugglaren fick straffrabatt till 15 års fängelse i tingsrätten för att han samarbetade med utredarna om Jensens roll, medan fd polischefen dömdes till lagens strängaste straff på 21 år. Jensen har fått lämna polisen och skrivit både en självbiografi och en kriminalroman.

Fortsättning följer nu. Den flera månader långa rättegången måste tas om i lagretten. Och samtidigt var det sista gången som jurysystemet, som las ner ifjol, användes.

Annonser