Åklagare: polischef hjälpte ”haschbaron”

OSLO I Norge står en hyllad tidigare polischef mot organiserad brottslighet inför rätta misstänkt för att under flera år hjälpt en narkotikasmugglare föra in nära 14 ton hasch. Han riskerar upp till 21 års fängelse om han döms.

Eirik Jensen, 59 år, var känd för sin hårda kamp mot yrkeskriminella i Osloområdet. Bland annat ledde han gängprojekt och respekterades av såväl allmänhet som kriminella, (länk till intervju i norska polis-tidningen).

Men han står nu själv åtalad för ett korrupt förhållande med en stor narkotikasmugglare, kallad ”Haschbaronen” och att ha hjälpt denne att föra in 13,9 ton hasch till landet.
Aldrig tidigare har en norsk polis i den rangen åtalats för så allvarlig brottslighet.

Smugglaren – som fört in droger under två decennier – har erkänt införseln och uppgett att det kunde ske genom att tidigare polischefen skickat kodade sms-meddelande om när det var minst risk att föra in narkotikan, utan att upptäckas av polis och tull, rapporterar Ekot.

Bland åklagarsidans bevis finns bland annat 1500 sms mellan Jensen och Haschbaronen. Stora mängder kontanter påstås f.d. polischefen ha fått i gengäld, över två miljoner norska kronor enligt åklagarna. Exempelvis har 30 000 kronor hittats i en vägg i Jensens garage.

Den fler månader långa rättegången i Oslo avslutas på tisdag. I fredags höll åklagarsidan slutplädering. Man anser att f.d. polischefen har svikit kollegor, sin förra sambo och i praktiken i sin egen förklaring ha erkänt korruption.

– Eirik Jenson var smugglarens säkerhet och stöd för att inte bli gripen för införseln, sade Kristine Schilling från specialenheten för polisfrågor som utrett Jensen, rapporterar VG.

Jensen nekar till brott och hävdar att smugglaren ljuger för att försök få lindrigare påföljd. I rätten sitter han mest med mobilens hörlurar och uppges lyssna på musik och podcasts om rättegången.
Om han fälls riskerar han upp till 21 års fängelse.

• Fallet har flera gemensamma drag med Jari Aarnio-fallet i Finland, en först hyllad polischefen för narkotikaroteln i Helsingfors som senare dömdes till tio års fängelse för haschsmuggling och missbruk av tjänsteställning, skriver svenska Yle.

Annonser